RS tuži BiH Strazburu zbog nestalih

Porodice nestalih boraca i civila Republike Srpske, njih 88, podnele Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu tužbu protiv BiH.

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2014.

14:36

Default images

Tužba je, posle više najava, podnesena 11. avgusta, u pokušaju da Međunarodni sud prinudi vlasti BiH da konačno otkriju sudbinu nestalih srpskih boraca i civila, piše "Glas Srpske".

Porodice su iscrpile sve pravne lekove pred nadležnim telima u BiH pre nego što su se odlučile na ovaj korak, a reč je o prvoj u nizu tužbi koje će po tom osnovu biti podnesene sudu u Strazburu.

Sve aktivnosti u vezi sa podnošenjem tužbi vodi Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, a na inicijativu predsednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića.

Prema jednoj od njih, u koju je list imao uvid, radi se o obrascu ponašanja koji su vlasti BiH primenjivale u takvim slučajevima.

Naime, po tom obrascu, Ustavni sud BiH je nalagao vlastima te zemlje da utvrde sudbinu odredjenog lica, ali one nisu uradile ništa.

Zatim je sud donosio rešenje o neizvršenju svoje odluke koje je prosledjivao na postupanje Tužilaštvu BiH, koje je takodje takve slučajeve ostavlljalo nerazjašnjenim.

Zastupnik porodica koje su podnele tužbu, advokat Slavica Graorac, kaže da su s podnošenjem tužbe čekali, možda i predugo, u nadi da će državne institucije nešto učiniti.

Pojedine porodice tragaju za svojim nestalim i po dvadeset godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: