Uhapšen bivši direktor "Laste"

Velibor Sovrović, do skorašnji generalni direktor "Laste", uhapšen je zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica, saznaje Tanjug.

Izvor: Beta

Sreda, 20.08.2014.

14:10

Default images

Pored Sovrovića, uhapšeno je još pet osoba, a za jednom se traga. Sumnja se da su od oktobra 2007. do danas zakupom poslovnih prostora po višestruko višim cenama od tržišnih, nabavkom kancelarijskog materijala po znatno višim cenama, kao i nabavkom autobuskih karata sa hologramom oštetili "Lastu" za 133,6 miliona dinara.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu policija je odredila zadržavanje za O. K. (65), D. N. (56), B. S (50), odgovornih iz preduzeća "Lasta" kao i za B. B. (54) odgovorno lice privrednog društva "BG moto provajd" i V. D.(49) odgovorno lice Privrednog društva "VLAAN", iz Beograda.

Kako se navodi u saopštenju, za osumnjičenim D. B. (53) jednim od odgovornih lica "Lasta", raspisana je potraga.

Njima se stavlja na teret da su od oktobra 2007. godine do danas zakupom poslovnih prostora, po višestruko višim cenama od tržišnih, nabavkom kancelarijskog materijala po znatno višim cenama, kao i nabavkom autobuskih karata sa hologramom omogućili protivpravnu imovinsku korist preduzećima "BG moto provajd" i
"VLAAN".

Na taj način su, kako navodi MUP, za 133,6 miliona dinara oštetili preduzeće "Lasta" čiji je većinski vlasnik Srbija sa akcijskim kapitalom u visini od 64,4 odsto.

Velibor Sovrović, kao i ceo Izvršni odbor direktora “Laste”, smenjeni su 22. jula na predlog predsednika Nadzornog odbora “Laste” Zorana Babića, šefa poslanika SNS-a u Skupštini Srbije.

Babić je tada rekao da su smenjeni zbog “nerada, neodogovornog i rasipnickog ponašanja”. Sovrović je rođen je 1962. godine u Obrenovcu.

Završio je Saobraćajni fakultet u Beogradu. Radio kao kao profesor u Srednjoj tehničkoj školi u Obrenovcu, i bio inženjer eksploatacije voznog parka u gradjevinskoj firmi „Partizanski put“.

Radio je u Gradskom sekretarijatu za inspekcijske poslove Beograda, kao saobraćajni inspektor.Od 1994. do 2001. bio je osnivač i direktor firme „Braneks - Soveks“, a od 2001. na mestu generalnog direktora „Laste“.

Od 2003. do marta 2013. nalazio se na čelu Vaterpolo saveza Srbije, a bio je i predsednik radne grupe Košarkaškog kluba Crvena zvezda, koja je pripremala skupštinu kluba, pre tri i po godine.

Zoran Babić o hapšenju Sovrovića

Foto: Beta, Arhiva
Zoran Babić, predsednik Nadzornog odbora Laste i šef poslaničkog kluba SNS-a u Skupštini Srbije izjavio je povodom hapšenja Sovrovića, da je u državi nulta tolerancija za kriminal i korupciju i da u tom smislu nema zaštićenih.

"Jedini komentar na hapšenje gospodina Sovrovića je da je nulta tolerancija za kriminal i korupciju, da nema zaštićenih, da država radi svoj posao i da, naravno, ja kao narodni poslanik, kao predsednik Nadzornog odbora takve stvari apsolutno podržavam, uostalom, takvu državu SNS i želi da napravi", rekao je Babić za Tanjug.

Upitan da li je, kao predsednik Nadzornog odbora, primetio nepravilnosti u radu tog preduzeća, Babić je naveo da je njegov posao bio da saradjuje sa svima u "Lasti" što je i činio.

"S druge strane, nije posao nadzornog odbora da nepravilnosti rešava, to je posao nadležnih državnih organa koji su to i radili, i ta istraga ne traje poslednjih pet, šest, deset dana...traje mesecima unazad i dobro je što je tako...", istakao je on.

Nadzorni odbor je, naveo je Babić, zaustavio kupovinu autobusa odnosno velike porudžbine, a zahvaljujući tome Lasta ima manji dug za 9,8 miliona evra u odnosu na prošlu godinu.

Babić je istakao i da to saobraćajno preduzeće posle smene izvršnog odbora normalno funkcioniše sa tri izvršna direktora, a da funkciju v.d. direktora obavlja Marinko Ljumović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: