Tomić oslobođen za "malu Kolubaru"

Apelacioni sudu u Beogradu pravosnažno oslobodio bivšeg direktora RTB "Kolubara" Dragana Tomića i saradnike optužbi zloupotrebe u slučaju "mala Kolubara".

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2014.

11:20

Default images

Tom odlukom, koja je objavljena na njegovom sajtu, Apelacioni sud je odbio žalbu tužilaštva i potvrdio prvostepenu oslobađajuću presudu Višeg suda u Beogradu.

Optužbi su, osim Tomića, oslobođeni pomoćnik direktora za komercijalne poslove "Kolubare" Milivoj Ristić, zamenik direktora i direktor od 2008. Vladan Jovičić, pomoćnik direktora za komercijalne poslove Radisav Ranković, zamenik direktora Milovan Obradović i direktor preduzeća "Inos sirovine Lazarevac", koje je do 2009. bilo društveno, Milovan Radisavljević.

S njih je ovom odlukom skinuta sumnja da je, kako je tvrdilo tužilaštvo, direktor "Inos sirovine" koristio prijateljstvo s Tomićem, Jovičićem i Obradovićem i ugovarao za kupovinu gvožda po ceni nižoj od tržišne, pa je tako "Kolubara" oštećena za 58.832.390 dinara, što su veštaci opovrgli tokom suđenja.

Sumnjalo se da rukovodioci "Kolubare" nisu preduzimali nikakve mere prema "Inos sirovinama" zbog neplaćenog duga za gvožđe.

Po nalaženju Apelacionog suda, na pouzdan i nesumnjiv način je utvrđeno na osnovu usaglašenog mišljenja veštaka da su svi ugovori i aneksi koji su iz izmenjene optužnice, odnosno ugovorene cene po kojima je DP "Inos sirovina" Lazarevac otkupljivalo gvožde kao sekundarnu sirovinu od "Kolubare" odgovaraju tržišnim cenama.

S obzirom na to, prema oceni Apelacionog suda, prvostepeni sud je pravilno postupio kada je optužene oslobodio od optužbi, budući da u konkretnom slučaju nije dokazano da su ovi okrivljeni izvršili krivično delo.

Tomić je na početku suđenja 2012. godine negirao optužbe i rekao da su on i drugi optuženi žrtve medijske hajke pod nazivom "Prevara veka", odnosno "Afera Kolubara" kako bi se DSS, čiji je član, uništila i predstavila kao kriminalno udruženje.

Tomić je bio u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, skoro godinu dana, ali zbog drugog predmeta, od hapšenja 2. oktobra 2011. do 21. septembra 2012. godine.

Tomić je obuhvaćen još jednom istragom sa još 27 osoba. Sumnjiče se za zloupotrebu službenog položaja povodom zakupa mehanizacije od više privatnih preduzeća za potrebe "Kolubare", kojom je to preduzeće oštećeno za 938 miliona dinara, odnosno oko 8,4 miliona evra.

Šta je istražio Insajder

Inače, Insajder se u serijalu "Prevara veka" nije bavio otkupom gvožđa i slučajem koji je kasnije postao poznat kao "mala Kolubara“ a za koji je doneta oslobađajuća presuda.

U serijalu Insajdera emitovanom u januaru 2011. godine prikazano je više mehanizama zloupotreba u RB Kolubara. Najdrastičniji je bio zakup mehanizacije za kopanje uglja od privatnih firmi, čije je angažovanje Kolubara plaćala čak i kada, kako je dokazano, te mašine stoje u mestu.

Podsetimo, otkriveno je da je Kolubara plaćala i kada je pisalo da mašine rade 24 sata dnevno 31 dan bez prestanka ili kada je navodno jedan te isti čovek upravljao mašinom četiri dana za redom po 24 sata. Zabeležen je čak i slučaj da je mašina navodno radila 25 sati dnevno. Sve to je plaćala Kolubara, koja je deo Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije.

U serijalu je objavljeno i da je Kolubara počela masovno da agažuje mašine privatnih firmi upravo u vreme kada je direktor tog preduzeća bio Dragan Tomić 2004. godine, ali i da je u vreme kada je Tomić bio direktor Kolubare to državno preduzeće angažovalo mašinu njegove privatne firme.

Nakon emitovanja serijala Insajder o zloupotrebama u Kolubari uhapšeno je više od 30 ljudi. Optužnica koja se odnosi na zakup mehanizacija još uvek nije podignuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: