Smrdljive zgrade otrovale stanare?

Stanari tzv. "smrdljivih zgrada" u Ulici Mileve Marić Ajnštajn imaju znatno uvećane vrednosti nekih štetnih materija u organizmu, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2014.

10:19

Default images

Kako navodi list, rezultati toksikološke analize urađene na VMA pokazuju da su kod nekih stanara vrednosti fenola i hipurne kiseline uvećane i do 700 odsto.

Stanari dva objekta u Novom Beogradu navode da su analize pokazale frapantne podatke i apeluju na Gradski zavod za javno zdravlje da ponovo razmotri stanje u njihovim zgradama.

Analize koje je uradio Institut za toksikologiju sa VMA, na koje ih je uputila i Građevinska direkcija Srbije, potpuno odstupaju od saveta Gradskog zavoda za javno zdravlje. Naime, Zavod je stanarima samo dao preporuku da se presele dok se problem ne reši, ali je utvrdio da gasovi ne ugrožavaju akutno njihovo zdravlje.

"Zavod je u analazi neke činjenice namerno ili slučajno izostavio. Stavili su nas u pat-poziciju u odnosu na Građevinsku direkciju Srbije jer, kada je zaključeno da nije u pitanju ništa ozbiljno, ponuđen nam je sraman ugovor o privremenom iseljenju i sanaciji stanova iz čisto sanitarno-higijenskih razloga. Niko nije pominjao štetne visokokancerogene materije koje isparavaju iz naših zidova", kaže jedan od stanara Mirko Kocić.

On tvrdi i da su rezultati sa VMA pokazali da kod nekih stanara, među kojima su i deca, vrednost znatno prevazilazi dozvoljene količine tih supstanci kod radnika koji su na radnim mestima izloženi sličnim isparenjima.

"Novosti" ističu da je stanarima ponuđeno da o trošku investitora iznajme stan, po ceni od pet evra po kvadratu, a Građevinska direkcija će im platiti i komunalije u njihovom stanu dok oni nisu u njemu. Ipak, zbog straha za svoju imovinu, većina stanara još se nije preselila.

Žitelji zgrada kažu i da im je načelnica na VMA rekla da se hitno isele zbog rezultata analiza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: