Antivladini protesti u Islamabadu

Nekoliko desetina hiljada antivladinih demonstranta naoružanih sekačima za žicu i uz pomoć kranova danas su pokušali da se probiju do pakistanskog parlamenta.

Izvor: B92

Utorak, 19.08.2014.

22:32

Default images

Demonstranti, sa maskama i improvizovanim štitovima, probili su se sekući bodljikavu žicu i obijajući katance koji su povezivali kontejnere za transport kojima je blokarana tzv. "Crvena zona" u Islamabadu. U toj zoni se nalaze rezidencije predsednika i premijera, kao i mnogi diplomatski objekti.

Žene i deca su, takođe, učestvovali u protestu, dok su policajci stajali i posmatrali.

Demonstranti su pristalice opoziciononog lidera Imrana Kana i antivladinog klerika Tahira ul Kadria, koji su pozvali premijera Navaza Šarifa da podnese ostavku zbog optužbi za krađu izbora održanih prošle godine.

Šarif je odbio i naredio vojnicima da izađu na ulice, što je prvi put da je vojska izvedena na ulice perstonice od kada Pakistan ima civilne lidere.

Vlasti su ranije rekle da neće dozvoliti demonstrantima da uđu u "Crvenu zonu", mada demonstranti večeras nisu naišli na otpor.

Dva pakistanska bezbednosna zvaničnika su izjavila da "Crvenu zonu" čuva 700 vojnika, a u istoj oblasti se nalazi još 30.000 pripadnika snaga bezbednosti.

Vlasti su apelovale na mir uoči protestne šetnje, a kasnije su upozorile na mogućnost da dođe do krvoprolića.

"Oni hoće krv. Oni hoće tela. To je njihova politika. Ako se nešto dogodi, demonstranti će biti odgovorni", izjavio je ministar informisanja Pervez Rašid.

Demonstranti od prošle nedelje kampuju na dva mesta. Kan i Kadri su se zarekli da neće popustiti dok Šarif ne podnese ostavku.

Kan, koji je lider trećeg političkog bloka po veličini u parlamentu, juče je najavio da će on i njegove pristalice ući u "Crvenu zonu".

"Obećajmo da ćemo ostati mirni", rekao je Kadri svojim sledbenicima.

"Niko neće ući ni u jednu zgradu", proučuio je Kan pristalicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: