Policija nekad odmah da reaguje

Policija bi trebalo da proceni ozbiljnost prijave o nestaloj osobi i u skladu sa tim odmah da reaguje, a ne da čeka zakonskih 48 sati, smatra Beljanski.

Izvor: B92

Utorak, 19.08.2014.

12:30

Default images

Policija bi trebalo da ume da proceni ozbiljnost prijave o nestaloj osobi i da na osnovu toga u pojedinim slučajevima odreaguje odmah, a ne nakon zakonskih 48 sati od nestanka osobe, što je sada slučaj u Srbiji, izjavio je danas novosadski advokat Vladimir Beljanski.

Beljanski je za Radio-televiziju Vojvodine rekao da je dobrodošla svaka inicijativa za promenu zakonskih rešenja koju pokrenu građani, kako bi se pravni sistem usavršio, kao što je aktuelna inicijativa na društvenim mrežama za donošenje "Tijaninog zakona".

Nakon nedavnog ubistva Tijane Jurić u Bajmoku pokrenuta je inicijativa za izmenu Zakona o policiji, prema kojoj policija ne bi čekala da prođe rok od 48 sati kako bi počela potraga za nestalom osobom, već bi se u potragu krenulo odmah po prijavi nestanka.

"Policija bi kod nestanka osoba trebalo da reaguje ranije, ali je nemoguće da kod svakog nestanka policija bude maksimalno pokrenuta i da svaki, čak i namerni odlazak deteta od kuće, tretira kao otmicu ili kidnapovanje. To bi u potpunosti onemogućilo rad policije", rekao je Beljanski.

S druge strane, dodao je on, policija bi trebalo da u potpunosti promeni pristup tom problemu i da proceni kada se radi o ozbiljnoj prijavi i kada se mora reagovati odmah.

"Policija mora imati različit pristup kod ovakvih stvari, a ne da ima generalni princip reagovanja nakon 48 sati", ocenio je Beljanski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: