Nuklearna napetost među Korejama

Severna Koreja upozorila je na "nemilosrdan preventivni napad", kritikujući predstojeću zajedničku američko-južnokorejsku vojnu vežbu.

Izvor: B92

Nedelja, 17.08.2014.

15:42

Default images

Prema Pjognjangu ona predstavlja "probu za nuklearni rat", javio je AFP pozivajući se na agenciju KCNA.

"Proglašavamo, ponovo, da ćemo nemilosrdno pokrenuti, bespoštedni preventivni napad na naš način i u vreme koje sami odredimo", navodi se u zvaničnom saopštenju Pjongjanga.

U saopštenju se dodaje da su severnokorejski vojnici "spremni da bastione agresije pretvore u more vatre i pepela".

KCNA je navela da je severnokorejska vojska optužila Vašington i Seul za planiranje "opasne probe za nuklearni rat", prenela je agencija AFP.

Godišnja vojna vežba Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, po nazivom "Ulči slobodan čuvar" usmerenu na testiranje borbene gotovosti na moguću invaziju Severne Koreje, počinje u ponedeljak i odvija se uglavnom na kompjuterima, ali uključuje na desetine hiljada južnokorejskih i američkih vojnika.

AFP podseća da vojna vežba dolazi usled velike napetosti na Korejskom poluostrvu usled niza vojnih proba Severne Koreje i raketnih testova u poslednjih nekoliko meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: