Najava mirovnog samita UKR-RUS?

Sastanak ministara spoljnih poslova Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske mogao bi da bude korak ka mirovnom samitu zaraćenih zemalja.

Izvor: B92

Subota, 16.08.2014.

16:18

Default images

Vlada Francuske je saopštila da je moguće ponavljanje samita održanog prošlog meseca u Normandiji, u cilju rešavanja krize na istoku Evrope.

Saopštenje je izdato pošto su u subotu o ukrajinskoj krizi razgovarali francuski predsednik Fransoa Oland i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i nakon očigledne eskalacije tenzija između dve države iz sastava bivšeg SSSR.

Francuski predsednik je pozvao Rusiju da poštuje ukrajinski teritorijalni integritet, a Ukrajinu da pokaže "uzdržanost i razboritost u svojim vojnim aktivnostima".

Oland se založio za "obnavljanje političkog procesa".

“I Oland i Barozo su naglasili hitnost u vezi sa humanitarnom pomoći i potrebama stanovništva Istočne Ukrajine“, stoji u saopštenju francuske vlade.

Ukrajine je u petak objavila kako je njena artiljerija uništila deo naoružane kolone vozila iz Rusije, koja je preko noći navodno prešla njenu granicu i kako su njene snage bile izložene granatiranju iz Rusije.

Ruska vlada je demantovala da su njene snage ulazile na teritoriju Ukrajine, nazvavši ukrajinske izveštaje "nekakvom fantazijom".

Rusi su, istovremeno izrazili duboku zabrinutost zbog aktivnosti NATO snaga, koje predvode SAD, u Ukrajini, blizu ruske granice.

Nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer je u tekstu koji će u nedelju objaviti list Bild am sontag izrazio nadu da će sastanak u Berlinu biti korak ka okončanju ukrajinske krize i ka hitnoj isporuci pomoći stanovništvu koje pogađa nasilje u Istočnoj Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: