Ruski konvoj stoji, napetost raste

Konvoj ruske humanitarne pomoći građanima u istočnoj Ukrajini još stoji na teritoriji Rusije bez dozvole Kijeva da pređe granicu. Za to vreme napetost raste.

Izvor: B92

Petak, 15.08.2014.

20:01

Default images

Zapadni političari i javnost tvrde da je humanitarni konvoj samo paravan za ulazak ruske vojske u Ukrajinu, kao i da se takav upad dogodio sinoć kada su desetine njihovih vozila prešle granicu.

Moskva je negirala te navode optužujući Kijev da pojačava vojne akcije na istoku Ukrajine, kako bi sprečio dostavljanje humanitarne pomoći proruskom stanovništvu, preneli su ruski mediji.

Dodatnu tenziju, ali i konfuziju, izazvao je svojom izjavom ukrajinski predsednik Petro Porošenko, tvrdeći da je artiljerija njegove armije uništila veći deo ruskog vojnog konvoja koji je sinoć ušao u Ukrajinu.

Rusko ministarstvo odbrane odmah je demantovalo ovu informaciju.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nedugo zatim saopštilo je da "postoje izveštaji da ekipa kaznenog bataljona Ajdar" u sastavu ukrajinske vojske, planira da kod Luganska eksplozivom uništi kamione humanitarnog konvoja, pa da za to optuži proruske snage.

Narodna milicija u Lugansku navodno je danas zarobila grupu Nacionalne garde Ukrajine koja je pripremala napad na ruski humanitarni konvoj.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je danas sa ukrajinskim kolegom Pavelom Klimkinom istakavši potrebu za snažnijim učešćem međunarodnih agencija uključenih u sprovođenje ove humanitarne misije.

Iz Brisela su danas optužili Moskvu da je ruska armija sinoć upala na teritoriju Ukrajine, a izveštaje o "upadu" objavili su britanski listovi "Gardijan" i "Telegraf".

S ministarskog sastanka šefova diplomatije država EU saopšteno je da bi svaka vojna akcija Rusije u Ukrajini, pod bilo kakvim izgovorom, uključujući i humanitarni, bila smatrana "otvorenim kršenjem međunarodnog prava".

U ministarskom saopštenju istaknuto je da je EU spremna da razmotri dalje sankcije Rusiji u skladu sa razvojem situacije na terenu.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao je ranije danas da je tokom prošle noći "Rusija ušla u Ukrajinu", kao i da "to samo potvrđuje činjenicu da postoji stalni priliv oružja i boraca iz Rusije u istočnu Ukrajinu i predstavlja jasan znak kontinuirane umešanosti Rusije u destabilizaciju istočne Ukrajine".

U međuvremenu ruska agencija Itar tas javila je da je zakazan sastanak Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke na nivou ministara spoljnih poslova, kao i da će dnevni red razgovora biti određen na dan susreta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: