UKR: Uništili smo ruski konvoj

Kancelarija predsednika Ukrajine Petra Porošenka tvrdi da je ukrajinska artiljerija uništila ruski vojni konvoj. Tu informaciju prvo su preneli američki mediji.

Izvor: B92

Petak, 15.08.2014.

17:33

Default images

Iako je ruska strana istakla da njihova vojska nije ušla u Ukrajinu, Porošenko tvrdi da je ukrajinska artiljerija uništila znatan deo ruskih oružanih snaga.

Kako prenose američki mediji, Porošenko je to rekao nakon što je izvestio premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona o borbama s ruskim snagama u petak.

Portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko istakao je da je kompletan ruski konvoj po prelasku granice praćen i da su preduzete “odgovarajuće akcije, te da deo konvoja više ne postoji“.

“Posle razgovora koji je Porošenko obavio sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom u saopštenju je navedeno da je znatan deo ove opreme tokom noći uništen artiljerijom“, prenele su agencije.

S druge strane, iz ruskog Ministarstva odbrane stigle su informacije da ukrajinske snage pokušavaju da spreče stizanje humanitarne pomoći iz Rusije u istočnu Ukrajinu.

S obzirom na oprečne informacije, za sada ostaje nejasno da li se vode sukobi između naoružanih snaga ili je ukrajinska strana napala konvoj sa humanitarnom pomoći.

Ruska Federalna služba bezbednosti negirala je optužbe zvaničnika EU i NATO izrečene na bazi tvrdnji britanskih medija, da je kolona ruske vojske sinoć ušla u Ukrajinu pod okriljem konvoja humanitarne pomoći.

O krizi u Ukrajini u petak su razgovarali ministri inostranih poslova zemalja članica Evropske unije, dok su odvojeni razgovor vodili predsednici Rusije i Finske.

Čelnici NATO-a oglasili su se rečima da su ruske trupe prešle granicu Ukrajine, ali da se ne radi o invaziji, dok su ruski zvaničnici demantovali da su njihove snage stigle u Ukrajinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: