Putin: Napor za okončanje sukoba

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija i Finska učiniti sve napore da se vojni konflikt u Istočnoj Ukrajini što pre okonča.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 15.08.2014.

13:47

Default images

Putin se založio da se uspostavi dijalog između svih zainteresovanih strana i omogući prijem humanitarne pomoći, a u razgovoru sa predsednikom Finske Saulijem Ninistom.

Finski predsednik Ninisto je rekao kako je postignut sporazum za isporuku ruske humanitarne pomoći Istočnoj Ukrajini i kako se nada da će njome biti utvrđen put za prekid vatre između snaga ukrajinske vlade i proruskih aktivista.

Putin je naveo da je trgovina između dve zemlje opala u poslednje vreme za osam odsto zbog više faktora, što uključuje i tenzije Istoka i Zapada, prenela je agencija Rojters.

Prema navodima finske Privredne komore, skoro polovina finskih kompanija pogođena je sankcijama koje su Evropska unija i Rusija uveli jedni drugima zbog ukrajinske krize.

Finski predsednik Ninisto treba nakon razgovora sa Putinom u Sočija, da putuje direktno za Kijev, gde će se sastati s ukrajinskim predsednikom Porošenkom na njegov poziv, saopšteno je Ninistove kancelarije.

Ninisto: Katastrofa utiče na sve nas

Predsednik Finske Sauli Ninisto poručio je ruskom kolegi Vladimiru Putinu da zapadne sankcije protiv Moskve i kontramere Rusije štete bilateralnim odnosima
Finski predsednik predlaže da se iznađe način za okončanje ukrajinske krize.

"Katastrofa koja se dogodila u Ukrajini, naravno, utiče na sve nas i ima daleko veće posledice, a ne samo lokalne", rekao je Ninisto Putinu tokom sastanka u Sočiju. Ninisto je istakao da je, kao rezultat tih dešavanja, naneta šteta tradicionalnim odnosima Rusije i Finske.

Putin je naveo da je trgovina izmedju dve zemlje opala u poslednje vreme za osam odsto zbog više faktora, što uključuje i tenzije Istoka i Zapada, prenela je agencija Rojters, dodajući da ruski predsednik nije pominjao ukrajinsku krizu. Finski predsednik je kazao da sa Putinom želi da razgovara o mogućnostima razrešavanja ukrajinske krize i zaustavljanju "negativnog niza dogadjanja".

Prema navodima finske Privredne komore, skoro polovina finskih kompanija pogodjena je sankcijama koje su Evropska unija i Rusija uveli jedni drugima zbog ukrajinske krize.

Trgovinske sankcije EU Rusiji vratiće se Evropljanima kao "pucanj u sopstvene noge", rekao je ranije danas mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu za mađarski radio. "Sankcije uvedene Moskvi za njenu ulogu u ukrajinskoj krizi, pogađaju više nas nego Ruse", rekao je Orban i dodao da se "u politici to zove pucati u sopstvenu nogu". Orban je rekao i da će tražiti podršku u Evropi u cilju da ubedi Brisel da razmotri svoju politiku sankcija, i zatražio je održavanje evropskog samita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: