Merkelova: Konstruktivno s Rusijom

Nemačka želi da gradi konstruktivne odnose s Rusijom, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu nemačkom listu "Libeker nahrihten".

Izvor: Tanjug

Petak, 15.08.2014.

12:42

Default images

Ona je, takođe, rekla da ne odbacuje mogućnost slanja oružja u Irak, ali je istakla da još nije doneta konačna odluka o tome.

"Ja sam se kao kancelarka uvek zalagala za ovo i nastaviću to da radim", rekla je Merkelova, dodajući da je uvek bila spremna da nastavi pregovore s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kancelarka je navela da su patnje ljudi u severnom Iraku (Jazida, hrišćana i drugih) na koju ih je primorala teroristička organizacija Islamska država strašne i da je na međunarodnoj zajednici da zaustavi napredovanje ekstremista i pomogne ugroženima.

“Zato treba obezbediti humanitarnu pomoć i opremu onima koji se bore sa teroristima. Nemačka vlada je uvek imala politički i pravni prostor za manevrisanje koji će, ako bude potrebno, biti upotrebljeni koliko god je to moguće", rekla je Merkelova.

Ministarka odbrane Nemačke Ursula fon der Lejen najavila je slanje humanitarne pomoći u severni Irak.

"Mi u tome usklađujemo svoje postupke sa partnerima, prevashodno sa SAD. Nemačka će postupati u skladu sa svojim mogućnostima", rekla je Merkelova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: