Konvoj stoji, oklopnjaci u UKR?

Humanitarni konvoj iz Rusije čeka kod granice Ukrajinom, a pojedini britanski mediji tvrde da su ruska oklopna vozila i vojni kamioni oko 22h prešli granicu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 14.08.2014.

21:45

Default images

Novinari "Gardijana" i "Telegrafa" su objavili ovu informaciju, dok BBC piše da su vojna vozila viđena kako idu ka granici, ali da nema potvrde da su je i prešli.

Novinar "Telegrafa" tvrdi da je video prelazak vojnog konvoja na malom, prikrivenom graničnom prelazu u blizini Donjecka, dok konvoj od 280 kamiona sa 2.000 tona pomoći još nije prešao u Ukrajinu.

"Konvoj u kome je bilo najmanje 23 vozila, oklopnih i vojnih kamiona, čekao je da zađe sunce u blizini izbegličkog kampa kod Donjecka, a zatim je bez gašenja svetala ili bilo kakvog pokušaja da se prikrije krenuo ka granici. Iako nije jasno da li su sva ta vozila ušla na teritoriju Ukrajine, videli smo da značajan broj vozila prolazi kroz punkt koji su čuvali naoružani ljudi", piše britanski list.

I izveštač "Gardijana" navodi da je video kolonu ruskih vojnih vozila kako ulazi u Ukrajinu, na teritoriju koja je pod kontrolom pobunjenika. Ovo je je prvi put da su strani novinari javili da su videli vojno prisustvo i prelazak na samoj granici, iako su ukrajinske vlasti i Zapad i mediji više puta upozoravali na to da Rusi snabdevaju pobunjenike u Ukrajini naoružanjem. Rusija to oštro demantuje.

Kako piše BBC, humanitarni konvoj i dalje čeka dozvolu da pređe granicu, dok predstavnici Crvenog krsta pregovaraju sa vlastima u Kijevu u pokušaju da dogovore prolaz i maršrutu.

Konvoj stoji na otvorenim poljima nedaleko od ruskog grada Kamensk-Šahtinski, oko 20 kilometara od graničnog prelaza u Ukrajinu.

Kako je objavljeno, ukrajinski graničari su prešli na rusku teritoriju kako bi izvršili inspekciju.

Kijev i neki zapadni zvaničnici smatraju da bi konvoj mogao biti pokriće za ulazak ruske vojske na ukrajinsku teritoriju, što je Moskva opisala kao "apsurdno".

Rusija je ranije pozvala na hitni prekid vatre u Ukrajini kako bi se osigurala bezbednost humanitarne misije dostavljanja pomoći stanovništvu na jugoistoku te zemlje.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova "pozvalo je strane u sukobu da hitno obezbede režim prekida vatre" kako bi se omogućilo dostavljanje humanitarsne pomoći stanovništvu na jugoistoku Ukrajine", navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Ministarstvo je ocenilo da je situacija u toj oblasti Ukrajine "veoma teška" zbog svakodnevnih sukoba i pozvalo dve strane da "pokažu političku volju u ovom odlučujućem trenutku da se katastrofalna situacija, u kojoj se nalazi lokalno stanovništvo, smiri".

"Prekid vatre neophodan je za osiguravanje bezbednosti humanitarne misije", dodalo je rusko ministarstvo.

Rusku pomoć nadgleda Crveni krst

Foto: Beta/AP
Prijem i distribuciju ruske humanitarne pomoći u samoproklamovanu Donjecku Narodnu Republiku (DNR) nadgledaće Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC), saopštila je danas pres služba DNR.

Premijer DNR Aleksandar Zaharčenko je izjavio kako je prijem humanitarne pomoći postao moguć nakon konsultacija sa delegacijama ICRC u Rusiji, Belorusiji i Moldaviji, prenosi Itar Tas.

Zaharčenko je izrazio nadu da će distribucija pomoći biti transparentna koliko god je to moguće, dodajući da je će je nadzirati i komisija DNR, u kojoj će, osim zvaničnika vlade te samoproklamovane republike, biti i poslanici novorosijskog parlamenta i predstavnici organizacija Narodni front Novorosije i Fondacija donbaske zajednice.

Konvoj je napustio region Moskve u utorak sa više od 1.800 tona pomoći, uključujući medicinsku opremu, hranu za bebe, vreće za spavanje i električne generatore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: