Izrael:Protest zbog raketnih napada

Oko 10.000 Izraelaca izašlo je večeras na ulice Tel Aviva pozivajući vladu i vojsku da učine sve da se stane na put raketnim napadima iz Gaze.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.08.2014.

22:18

Default images

Ovo je prvi veći protest u Izraelu od ofanzive protiv Hamasa 8. jula u okviru koje je izraelska vojska izvela vazdušne napade i kopnenu ofanzivu sa ciljem da zaustavi raketne napade i uništi tunele koje je izgradio Hamas.

Alon Davidi, gradonačelnik južnog grada Sderot rekao je na skupu da se mora pronaći rešenje - bilo ono političko ili vojno - za raketne napade koji, kako je naveo, traju 14 godina.

"Imam puno poverenje u vladu i vojsku, ali u isto vreme kao gradonačelnik Sderota tražim da okončaju ovu situaciju jednom za sva vremena", rekao je Davidi.

"Završite posao. To je univerzalni princip. Mi želimo da živimo u miru", dodao je on, prenosi AFP.

Neki demonstranti su nosili izraelske zastave i transparente pozivajući na mir sa Palestincima, dok su drugi uzvikivali "Okupirajmo Gazu sada!"

"Svi smo došli da pošaljemo poruku da je raketiranje na jugu nije problem samo za jug, veći i za ostatak zemlje", rekao je Haim Jelin, direktor regionalnog saveta Eškola i zahvalio se vojsci što je pokrenula ofanzivu.

Prema navodima izraelske vojske, Hamas je ispalio više od 3.500 raketa od 8. jula, od kojih je više od 2.790 palo na Izrael.

Sa druge strane, najmanje 1.962 Palestinca od kojih, prema procenama Ujedinjenih nacija, 72 odsto su civili, poginulo je zajedno sa 64 izraelska vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: