Neredi zbog ubistva Afroamerikanca

U američkom gradu Fergusonu, u državi Misuri, i noćas su nastavljeni neredi na protestima zbog ubistva jednog 18-godišnjeg Afroamerikanca.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.08.2014.

16:37

Default images

Policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante.

Američka televizija prenosi da je policija intervenisala protiv demonstranata na jednoj pumpi zapaljenoj tokom nereda.

Tokom pete noći protesta, policija je koristila i šok bombe, a televizija je prenela snimke dima koji se nadvijao nad delovima grada. U neredima, ipak, nije bilo povredjenih.

Prvi sukobi gnevnih gradjana i policije počeli su tokom protesta zbog smrti Majkla Brauna, nenaoružanog mladića koga je u subotu ubio jedan policajac.

Neredi su se u nedelju proširili iz Fergusona, gde većinski žive Afroamerikanci, i na susedne gradove. Tada je zbog nereda privedeno više od 30 osoba.

Američki Federalni istražni biro (FBI) otvorio je istragu o Braunovoj smrti. Očevici su rekli da je Braun podigao ruke u vis pre nego što mu je neimenovani policajac prišao i više puta pucao u njega iz pištolja.

Obama pozvao na uzdržanost

Predsednik SAD Barak Obama pozvao je danas na snage reda na uzdržanost posle nereda i nasilja koji su potresli grad Ferguson u državi Misuri pošto je jedan policajac u subotu ubio 18-godišnjeg Afroamerikanca.

Obama je rekao da policija ima "odgovornost da bude transparentna" povodom onoga što se desilo u subotu uveče kada je ubijen mladić i upozorio snage reda da "ne koriste preteranu silu protiv mirnih demonstranata".

Predsednik SAD je ocenio i da ne postoji "nikakvo opravdanje" za nasilje nad policijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: