Izrael se sprema za nastavak rata

Izraelska vojska počela je da gomila snage duž granice s pojasom Gaze, u trenutku kada ističe trodnevni prekid vatre.

Izvor: B92

Sreda, 13.08.2014.

17:55

Default images

Istovremeno, pregovarači zaraćenih strana su još u Kairu u pokušaju da produže mir, ako već ne mogu da uspostave duže zatišje.

Saopšteno je da se radi o meri opreza ako pregovori dožive krah i ne postigne se sporazum. Hamas je u međuvremenu najavio da će obnoviti raketnu vatru, ako ne bude suštinskog napretka na pregovorima.

Izraelska vojska je rekla da je pokrenula pešadiju, artiljeriju i oklopne jedinice iz takozvanih područja okupljanja na mesta odakle se priprema za moguće operativne aktivnosti.

Takođe je rečeno da je mobilisan veći broj rezervista da podrži regularne snage na terenu. Izraelski list "Haarec" objavio je da je mobilisano oko 8.000 rezervista.

Prekid vatre ističe u ponoć po lokalnom vremenu (23.00 po srednjeevropskom). Egipat, koji je posredovao da se prekid vatre uspostavi i sada posreduje indirektnim pregovorima između palestinske i izraelske delegacije, apelovao je na dve strane da produže prekid vatre na još 72 sata.

Palestinske militantne frakcije iz Gaze još nisu odgovorile, navode izraelski mediji. Izrael je ostao pri svom stavu da se prekid vatre produži dok god nema raketiranja, piše najtiražniji izraelski list "Jediot ahronot" u onlajn izdanju.

Hamas je u sredu izdao saopštenje u kome je navedeno da se suočava s kritičnim časovima i da su sve opcije su otvorene, te da neće pristati na produženje prekida vatre ako nema značajnog napretka u pregovorima u Kairu.

Izvori u Gazi navode da će vojno krilo Hamasa izdati saopštenje u sredu uveče. Portparol Hamasa Muši al-Masri rekao je da će u slučaju da pregovori propadnu "vojno polje odlučiti ostalo".

Nakon isteka prethodnog trodnevnog prekida vatre, uspostavljenog prošle nedelje, nasilje je nastavljeno donekle smanjenom žestinom.

Izrael je bio spreman na produženje, ali je Hamas tražio uveravanja o ukidanju blokade Gaze. Izraelska strana je optužila palestinsku da je prekršila prekid vatre još pre isteka u petak ujutru, ispaljivanjem dve granate preko granice.

Potom kada je primirje isteklo, nastavljeni su izraelski vazdušni u udari, u znak odmazde za prekogranično raketiranje.

Sukob je počeo 8. jula i u njemu je poginulo više od 1.940 Palestinaca, većinom civila, dok je na izraelskoj strani ubijeno 67 ljudi, uglavnom vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: