Da li će ruski konvoj stići u UKR?

Zvanična Moskva saopštila je da su spekulacije da Rusija koristiti humanitarni konvoj kao pokriće za invaziju na Ukrajinu "apsurdne."

Izvor: Beta

Sreda, 13.08.2014.

11:06

Default images

"Neosnovane izjave Australije u kojima se Rusija okrivljava za tragične događaje u Ukrajini, uključujući avionsku nesreću na letu MH17 su neprihvatljive. Oni nastavljaju da daju apsurdne izjave da humanitarni konvoj za pomoć civilima na jugoistoku Ukrajine, može biti iskorišćen kao izgovor za invazuju na susednu zemlju", saopštilo je rusko ministarstvo inostranih poslova.

Australijska ministarka inostranih poslova Džuli Bišop otišla je dalje od drugih (zvaničnika) u iznošenju neodgovornih aluzija protiv Rusije, navelo je rusko ministarstvo.

"Opšti utisak je da su, opterećeni prevelikim ambicijama, neki članovi australijske vlade potpuno izgubili adekvatnu sliku dešavanja u Ukrajini i oko nje", ocenjuje ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Konvoj ruske humanitarne pomoći sastoji se od 198 vozila koja nose preko 1.800 tona pomoći, uključujući generatore za struju, prehrambene proizvode, vodu, dečiju hranu, sanitetski materijal i vreće za spavanje.

Jacenjuk: Pomoć samo od Crvenog krsta

Prethodno je premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk istakao da bilo kakvu humanitarnu pomoć Ukrajina može da primi "isključivo u okviru međunarodnog prava i od Crvenog krsta".

On je saopštio da trenutno u posebnom fondu uz podršku međunarodnih partnera ima približno šest miliona dolara, kojima upravlja visoki komesar UN i koji su namenjeni za organizovanje pomoći regionima na istoku zemlje.

"Vlada Ukrajine, predsednik Ukrajine dostavljaju najneophodniju pomoć na sve oslobođene teritorije. Mi kao ukrajinska država obezbeđivali smo i u stanju smo da obezbedimo svoje građane", rekao je Jacenjuk otvarajući sednicu vlade.

Prema njegovim rečima, dopremljeno je već blizu 270 tona robe za prvu pomoć na teritorije koje su stradale u konfliktu, preneo je Itar-Tass.

Ruska televizija je javila da bi konvoj danas trebalo da predje oko 500 kilometara i da večeras stigne na granicu Ukrajine.

Međutim, ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov izjavio je danas da Kijev neće pustiti bilo kakav ruski konvoj na svoju teritoriju i dodao da će "provokacija ciničnog agresora" biti blokirana.

"Nikakvom Putinovom humanitarnom konvoju neće biti dozvoljeno da pređe na teritoriju Krakovskog regiona", napisao je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova na svom profilu na Fejsbuku.

On je naveo da "provokacija ciničnog agresora neće biti dozvoljena" na teritoriji Ukrajine, preneo je AFP.

Ukrajinski zvaničnici i juče su rekli da neće dozvoliti ulazak ruskog konvoja.

Portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrij Lisenko rekao je da konvoj nema odobrenje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK).

Ukrajinski zvaničnici su rekli da pomoć mora da bude pretovarena u vozila Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) da bi mogla da pređe granicu s Ukrajinom.

Rusija je u ponedeljak saopštila da će poslati humanitarni konvoj u Ukrajinu u saradnji s MKCK.

Portparol MKCK u Kijevu Andre Lerš rekao je u utorak da, uprkos sporazumu svih uključenih strana, on nema "informacije o sadržaju" pošiljke u kamionima i da ne zna kuda tačno ti kamioni idu.

Šikorski pozdravio dijalog o konvoju ruske pomoći

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski pozdravio je to što je Rusija počela dijalog o prolasku konvoja humanitarne pomoći istoku Ukrajine i izrazio nadu da će pomoć zaista otići onima kojima je potrebna, a ne raznim plaćenicima.

"Sada smo u nešto boljoj situaciji nego poslednjih dana kada je izgledalo da će konvoj upasti u Ukrajinu usred noći uz oružanu pratnju. Danas moramo da priznamo da je Rusija krenula u dijalog i sa ukrajinskim vlastima i sa Međunarodnim crvenim krstom", kazao je Šikorski.

Kako prenosi današnja Žečpospolita, Šikorski je kazao da za sada izgleda da će konvoj proći i upozorio da neće biti nimalo lako da ukrajinske vlasti podele tu pomoć tako da je ne dobiju plaćenici, već građani kojima je zaista potrebna.

Šef poljske diplomatije potvrdio je sinoć poljskoj privatnoj televiziji Polsat da je na razgovoru u poljskom MIP-u bio juče ruski ambasador u Varšavi povodom poslednjih pretnji ruskog poslanika Vladimira Žirinovskog da će Rusija "patuljke" kao što su baltičke zemlje i Poljska počistiti s lica zemlje.

"Americi ne preti ništa, ona je daleko. A istočnoevropske zemlje se same izlažu uništenju. I biće to isključivo njihova krivica zato što ne možemo da dopustimo da se sa njihovih teritorija ispaljuju rakete ili poleću avioni u pravcu Rusije. Ukratko, baltičkih država više neće biti, Poljske više neće biti", izjavio je u ponedeljak Žirinovski ruskoj državnoj televiziji.

Žirinovski je dodao da je predsednik Rusije Vladimir Putin sigurno već doneo odluku da će početi treći svetski rat, ali da za sada korake dozira kako bi Evropa odlučila da li želi ponovo spaljenu zemlju kao tokom Drugog svetskog rata.

"Žirinovski jeste predstavnik opozicije, ali nije običan poslanik, ni privatno lice, već potpredsednik ruske Dume. Zato smo morali da izrazimo protest zbog tih skandaloznih izjava", kazao je Šikorski.

"Ne treba političaru koji je u stvari klovn pridavati veći značaj nego što ga ima. Poziv ruskom ambasadoru na razgovor je jedina reakcija koju naša zemlja treba da preduzme. To što Žirinovski govori to nije ništa novo. To je njegov diskurs odavno", kazao je danas poljski evroposlanik Jacek Sarijuš Volski poljskoj televiziji TVN24.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: