Gaza: Primirje ili nastavak sukoba?

Egipat predstavio predlog prekida vatre Izraelu i Hamasu u cilju da se okonča jednomesečni rat, nakon drugog dana indirektnih pregovora u Kairu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.08.2014.

08:38

Default images

Palestinski zvaničnici su obelodanili Asošijeted presu da egipatski predlog poziva na delimično olakšanje blokade pojasa Gaze, ali ostavlja ključne nesposrazume, uključujući zahtev Islamskog džihada i Hamasa za potpuno ukidanje blokde i izraelski poziv na rozoružavanje Hamasa za dalje pregovore, prenose izraelski mediji.

Prekid vatre ističe u ponoć po lokalnom vremenu (23.00 sata po srednjeevropskom). Do tada dve strane uz posredovanje Egipćana, moraju da postignu dogovor ili o dužem primirju, ili da prihvate produženje prekidu vatre. U protivnom, rizikuju da se nastavi krvavi sukob koji traje već više od mesec dana.

Jedan palestinski zvaničnik rekao je da bi na osnovu egipatskog predloga blokada trebalo da bude postepeno ukinuta. On je rekao da predlog uključuje okončanje izraelskih vazdušnih udara na militante i da se 500 metara široka tampon zona uz pojas Gaze i izraelsku granicu smanji tokom vremena.

Izraelski i palestinski pregovarači povukli su se nakon 10 sati pregovora i nastaviće da pregvoraju kasnije danas oko 12 sati pre okončanja trodnevnog prekida vatre, koji ističe večeras u ponoć.Za sada nije jasno da li će i jedna strana prihvatiti taj predlog,

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman izjavio je u medjuvremenu da Izrael mora pobediti Hamas po cenu još jedne esklacije, odnosno da ne može dozvoliti takozvani rat iscrpljivanja, kome nema kraja.

"Ako trenutni prekid vatre vodi ka kolapsu, Izrael mora preuzeti inicijativu, čak ako to znači značajnu eskalaciju. Završtiti priču što je moguće pre," rekao je Liberman.

On je takodje istakao da Izrael ne bi trebalo da okonča operaciju u pojasu Gaze dok se ne vrate tela ubijenih vojnika. "Ako teroristi s duge strane to ne shvate, oni moraju da razumeju da će zazuvrat dobiti tela Muhameda Deifa ( vodje vojnog krila Hamasa), Ismala Hanijea ( lidera Hamasa u Gazi) i svog rukovodstva Hamasa. Moje kolege i ja nećemo privhatiti nikakvu rezoluciju, nikakav okvir bez vraćanja tela vojnika".

"Bilo je napretka ali ne dovoljno da se potpiše sporazum, pregovori će se nastaviti sutra", rekao je jedan član palestnske delegacije AFP-u nakon najnovije runde pregovora, ne ulazeći u detalje.

Jedan visoki izraelski zvaničnik rekao je ranije AFP-u da predstoji dug put da se dogovori kraj sukoba koji je izbio 8. jula, kada je Izrael započeo udare iz vazduha i sa mora da zaustavi prekogranično raketiranje iz pojasa Gaze.

"Pregovori su teški..." rekao je jedan palestinski zvaničnik na otvaranju pregovora u ponedeljak, kada se pregovoralo gotovo 10 sati. Posle je rečeno je da su pregovori bili ozbiljni.

Pre nego što su nastavljeni u utorak jedan izraelski zvaničnik upozorio je da su šanse za uspeh male jer je "jaz i dalje veoma dubok i nije bilo napretka u pregovorima".

Delegacije se okupljaju u odvojenim sobama štaba egipatske obaveštajne službe i nikada se ne vide, a posrednici im prenose predloge i kontrapredloge, rekao je neimenovani izvor na koga se poziva AFP.

Hamas traži ukidanje pojasa Gaze koju je Izrael uveo još 2006, a sledeće godine je još više pojačao.

Izrael obećava da će omogućiti obnovu pojasa Gaze ako se ta palestinska teritorija potpuno razoruža.

U medjuvremenu u Istanbulu propalestinski aktivisti najavljuju da će poslati brodove da probiju blokadu do kraja ove godine. Sličan pokušaj probijanja blokade 2010, završio se upadom izraelskih mornaričkih komandosa na turski brod u kome je poginulo devet Turaka.

Za to vreme izraelski premijer Banjamin Netanijahu vodi poltičku bitku kod kuće, nastojeći da progura bilo kakav dogovor u svojoj podeljenoj koalicionoj vladi. On je juče otkazao planirani sastanak bezbednosnog kabineta i mesto toga pozvao nekoliko ministara, uglavnom takozvanih jastrebova na političkoj sceni, da snjima razgovara, javili su izraelski mediji.

Egipat je posredovao prekidu vatre, koji je započeo u ponoć u nedelju i apelovao na obe strane da ulože svaki napor da postignu sveobuhvatni i trajan prekid vatre. Napori da se produži sličan prekid vatre prošle nedelje nisu urodili plodom. Hamas je to odbio, optuživši Izrael da nije pristao na ukidanje blokade.

Obe strane su spremne da nastave neprijateljstva ako pregovori ponovo dožive krah.

Izraelski ministar zadužen za obaveštajne poslove Juval Stajnic rekao je da bi bez razumnog ishoda pregovora moglo biti još jedne kopnene operacije na Gazu. Najavio je takodje razmatranje zbacivanja Hamasa i demliitarizacije Gaze od strane samog Izraela u tom slučaju.

Ministar finansija Jair Lapid rekao je da on vrši pritisak da se održi medjunarodna konferncija o budućnosti Gaze, koja će ukjučiti regionalne igrače ali i SAD, EU i arapske zemlje poput Saudijske Arabije.

Takodje je rekao da Izrael smatra kako bi Palestinska uprava palestinskog predsednika Mahmuda Abasa trebalo da preuzme kontrolu nad Gazom i bude aktivna u obnovi.

Palestinski pregovorači izrazili su spremnost da PU preuzme odgovornost obnovu i primeni postignuti dogovor. Izrael inače ne kontaktira direktno s Hamasom koji u svojoj povelji poziva na uništenje jevrejske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: