"Nedopustivo rušenje kuće Baruh"

Predsednik Saveza jevrejskih opština Ruben Fuks rekao je da je rušenje kuće porodice Baruh iz 19. veka u centru Beogradu - nedopustivo.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 13.08.2014.

15:18

Default images

On je naveo i da će tražiti objašnjenje za to kako je mogao da se sruši objekat koji je pod zaštitom države.

"Tražićemo objašnjenje za ovoj postupak, koji nije opravdan i nema realne osnove, i tražićemo da se ovakvi postupci ne ponavljaju, jer grad i ova država ostaju bez sećanja na svoju prošlost", rekao je Fuks.

U nedelju, 10. avgusta u Gospodar Jovanovoj ulici broj 47 srušena je kuća porodice Baruh kako bi investitor, kompanija GJ 47, izgradio poslovno-stambeni objekat od 1.690 kvadratnih metara.

Fuks je istakao da je o rušenju kuće braće i sestara Baruh saznao iz medija i dodao da će dodatna objašnjena zahtevati od gradskog Zavoda za zaštitu spomenika i nadležnog Ministarstva kulutre.

"Tražićemo objašnjenje kako se dopušta narušavanje zaštićene ambijentalne sredine, jer nije samo stvar, kako je to objasnio gradski Zavod za zaštitu spomenika, da nisu sve zgrade iste kategorije u ambijentalnom području. Ako je nešto ambijentalno područje, onda vi novom gradnjom narušavate izgled te ambijentalne celine, što mislim da nije logično i da nije opravdanje da se tu zida nešto moderno", dodao je Fuks.
Tanjug
Iz Zavoda za zaštitu spomenika potvrdili su da su dali saglasnost za izgradnju stambeno-poslovnog objekta na mestu gde se nalazila kuće porodice Baruh i u pisanom saopštenju naveli da "srušena zgrada nije imala status spomenika kulture, već je pripadala celini 'Stari Beograd' koja uživa taj status".

Fuks je istakao da slučaj kuće porodice Baruh nije usamljen i da "imaju loša iskustva sa nedovoljnom zaštitom istorijski bitnih prostora".

On je naveo da je i na prostoru Topovske šupe u Beogradu, gde je bio logor smrti u Drugom svetskom ratu, dozvoljena gradnja stambeno-poslovnog objekta, čija realizacija još nije počela, kao i da je zabrinut za sudbinu Starog sajmišta.

"Sada se najavljuje obnavljanje rada Komisije za Staro sajmište, videćemo gde će to da ide, nadamo se da će ići u konstruktivnom pravcu, jer smo zabrinuti, pošto prilikom prikazivanja modela 'Beograd na vodi', prikazana je i druga obala na kojoj Starog sajmišta više nema. Nadamo se da ono neće biti zbrisano i iskorišćeno u lukrativne svrhe", ocenio je Fuks.

Na mestu gde se nalazila kuća braće i sestara Baruh, pored gomile šuta i dalje se nalazi bager, kao i radnici koji rade na raščišćavanju terena.

Isidor (1910-1941), Bora (1911-1942) i Josif Baruh (1913-1941), sinovi iz ugledne porodice beogradskih Jevreja, poginuli su u Drugom svetskom ratu kao pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta, a njihove sestre Rašela i Berta streljane su u Banjičkom logoru.

Isidor je narodni heroj, Bora je značajan slikar, a Josip je bio profesor filozofije.

Za rušenje odgovorna prethodna gradska vlast

Foto: Tanjug
Gradska uprava Beograda danas popodne je saopštila da je investitor koji je naložio rušenje kuće pordice Baruh dobio potrebne dozvole nadležnih institucija i preduzeća u periodu izmedju 2009. do 2013. godine.

"Radi istinitog informisanja javnosti, ističemo da je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda mere tehničke zaštite iz svoje nadležnosti za izgradnju stambeno poslovnog objekta doneo pre dve godine, precizno 7. juna 2012, a na dostavljenu projektnu dokumentaciju Zavod je izdao saglasnost još 21. juna 2013. godine, dakle za vreme prethodnog rukovodstva ove institucije", saopštava gradska uprava.

Na sastanku nadležnih gradskih istitucija povodom rušenja objekta u Gospodar Jovanovoj ulici br. 47 koji je održan danas, utvrđeno je da Grad Beograd nema zakonskih mogućnosti da investitora spreči da nastavi gradnju niti mehanizam da primora investitora da objekat vrati u prvobitno stanje.

"Nesporno je da je ovaj deo starog Beograda mnogo izgubio rušenjem pomenutog objekta, iako sam objekat nije bio spomenik kulture, ali se nalazio u okviru celine "Stari Beograd" koja uživa status dobra pod prethodnom zaštitom. Današnja gradska vlast je ovaj problem nasledila i učinićemo sve da se ovakvi propusti ne ponove", navodi se u saopštenju grada.

Ovaj slučaj je, kako je istaknuto, dokaz haosa koji je sadašnjoj upravi grada Beograda ostavila bivša vlast.
Foto: Tanjug
Na sastanku je dogovoreno da stručni saradnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u skladu sa svojim nadležnostima na predvidjenoj lokaciji obavljaju arheološko-konzervatorski nadžor.

Zavod za zaštitu spomenika kulture posvećen je očuvanju i zaštiti spomenika kulture koji su pod njegovom nadležnošću, navodi se u saopštenju.

"Ubuduće će se za sve objekte koji se nalaze u okviru prostorno kulturno istorijskih celina raditi detaljna analiza svakog pojedinačnog objekta sa posebnom pažnjom na one koji mogu biti oštećeni ili uništeni izgradnjom novih objekata".

Takodje, svi eventualni stručni problemi rešavaće se kroz debatu u okviru Stručnog saveta Zavoda i kroz saradnju sa drugim gradskim institucijama, što očigledno, kako piše, nije bilo slučaj u prethodnom periodu, čim je do ovakvog propusta došlo.

Prema informacijama kojima raspolaže Zavod za zaštitu spomenika kulture, objekat je podignut početkom 20. veka. Zgrada je do 30tih godina bila vlasništvo Smiljke Marković, a od 1936. godine Živka Hajima Baruha, trgovačkog agenta iz Ciriha, a ne braće Baruh, kako su to objavili pojedini mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: