Izrael ljut zbog sastava komisije

Izrael je kritikovao imenovanje kanadskog pravnika Vilijema Šabasa za vođu međunarodne komisije za istragu mogućih ratnih zločina u ofanzivi na pojas Gaze.

Izvor: B92

Utorak, 12.08.2014.

18:15

Default images

U Izraelu se smatra da se Šabas neprijateljski odnosi prema jevrejskoj državi zbog navodnih poziva da se izraelski premijer Benjamin Netanijahu izvede pred Medjunarodni krivični sud.

"Antiizraelski zaključi te komisije su već napisani, samo je potreban potpis", ocenio je portparol Ministarstva spoljnih poslova u Jerusalimu Jigal Palmor, dodavši da " za tu komisiju nisu važna ljudska prava ,već prava terorističkih organizacija, poput Hamasa."

Međutim, u čitavom nizu intervjuu za izraelske medije, Šabas se branio od optužbi da nije objektivan prema jevrejskoj državi.

"Često sam držao predavanja u Izraelu ,na univerzitetima u Izraelu, ja sam član uredništva izraelskog pravnog časopisa.Ne bih radio te stvari da sam antiizraelski," rekao je on za javni radio.

Takođe je doveo u pitanje Palmorovu izjavu da su zaključci komisije unapred doneti.

"Što se mene tiče nisu uopšte napisani , to je čitava poenta istrage," rekao je Šabas, istakavši da će se " mnoga pitanja koja moraju da se ispitaju baviti vrlo preciznim stvarima o kojima uopštavanja o sukobu ništa ne otkrivaju".

"Kada posmatramo specifičan incident u kome su civili ubijeni pocetkom sukoba, postoje pitanja o ciljanju, proporcionalnosti, svako od njih posebno treba da se ispita," dodao je on.

U drugom intervjuu za izraelski vojni radio rekao je da će se takođe ispitati akcije palestinskih militanata.

"Mandat koji je dat toj komsiji to ne pominje posebno i mislim da bi razumna intepretacija bila da mandat zahteva da se pogledaju obe strane", rekao je Šabas, podsetivši da će se izvestaj komisije objaviti do marta sledeće godine.

Izrael inače ima burne odnose sa Savetom za ljudska prava UN, čije je sedište u Ženevi, podseća AFP.

U janurau 2012. godine Izrael je postao prva zemlja koja je odbila da prisustvuje periodičnoj proceni ljudskih prava, a koja se ticala nje same.

Dve meseca kasnije prekinula je veze sa savetom nakon što je najavio istragu o tome kako jevrejska naselja na okupironoj Zapadnoj oboli utiču na palestinska prava. Izrael optužje savet da ga rutinski izdvaja na svojim godišnjim sastancima i da je doneo više antiizraelskih rezolucija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: