Krivolov sekretara lovačkog društva

U krivolovu na prepelice na Fruškoj gori uhvaćen je sekretar lokalnog lovačkog društva, objavila je danas Radio-televizija Vojvodine.

Izvor: B92

Utorak, 12.08.2014.

13:55

Default images

Prema Timu za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koji je objavljen na sajtu RTV, sekretar lokalnog lovačkog društva B. S. je bio u grupi krivlovaca koje je privela policija i kod kojih je pronajeno osam prepelica ubijenih u krivolovu.

Policajci su krivolovce pronašli na poziv Društva za zaštitu i proučavanje ptica, čiji su članovi u nedelju, 10. avgusta, obišli severne padine Fruške gore, gde su prethodnog dana pronadjene zakonom zabranjene elektronske vabilice za divljač.

"Policajci su legitimisali krivolovce, priveli ih u stanicu i oduzeli im nelegalna sredstva i osam prepelica ubijenih u krivolovu. Korišćenje vabilica zabranjeno je zakonom, a za ovo zaprećena je zatvorska kazna do tri godine", navodi se u saopstenju tog društva.

Prilikom legitimisanja, kako se ističe, krivolovci kod sebe nisu imali validne dokumente neophodne za izlazak u lov, odnosno lovnu kartu i dozvolu za lov, navodi se u saopstenju tog društva.

Prethodno, kako se dodaje, Lovna inspekcija nije reagovala na navode Društva za zaštitu i proučavanje ptica da su na padinama Fruške gore pronadjene vabilice koje se koriste za krivolov.

"Još u subotu veče pozvali smo nadležnu inspektorku za lovstvo. Tražila je da obezbedimo asistenciju policije kao uslov da izadje na teren. To smo uradili, ali ona nije izvršila nadzor", rekao je Milan Ružić iz Društva.

Prema Društvu za zaštitu i proucavanje ptica Srbije, i ranije se dogadjalo da Lovna inspekcija ometa rad tog društva i da ne želi da se bavi sprečavanjem i kažnjavanjem krivolova.

"Izuzetno loš rad Lovne inspekcije vidimo kao jedan od glavnih uzroka masovnog krivolova širom države", navodi se uz napomenu da je krivolov prepelica sveprisutan godinama širom Srbije. Sekretar Društva za zaštitu i proučavanje ptica, ornitolog Marko Tucakov, apelovao je danas na sve gradjanje, ljubitelje prirode ptica i poštene lovce da pomognu da se "krivolovu stane na rep".

"Srbija je nažalost prepoznata kao jedna od zemalja u kojoj strada najveći broj prepelica na putu njihove migracije ka jugu koja se upravo dešava i naši članovci i aktivisti su svuda u Srbiji na posebnom oprezu", rekao je Tucakov.

On je naglasio da je krivolov u Srbiji postao masovan i izrazio žaljenje što "ne postoji volja lovačkih udruženja, pravnika lovišita i drzavne administracije, da se pitanje krivolova rešava".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: