Nova šansa za trajni mir u Gazi

Delegacija izraelskih pregovarača stigla je u Kairo na novu rundu indirektnih pregovora s Palestincima, javile su agencije.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 11.08.2014.

11:05

Default images

Cilj sastanka je da novi prekid vatre između palestinskog Hamasa i izraelske vojske, koji je stupilo na snagu u nedelju u 21 čas po srednjoevropskom vremenu u pojasu Gaze, preraste u trajno primirje, najavili su egipatski zvaničnici.

Tokom primirja Palestinci mogu da napuste svoje domove i skloništa, a humanitarna pomoć biće upućena u pojas Gaze.

Učenici u Gazi iskoristili su prekid vatre da podignu svoja svedočanstva, za koja je ministarsvo za obrazovanje ranije saopštilo da će biti gotova.

Žitelji Gaze i okolnih mesta čekaju u redovima za gorivo za generatore i ispred bankomata, a radnici koriste primirje kako bi popravili kvarove na električnoj mreži.

Egipat je apelovaao na zaraćene strane da iskoriste trodnevno zatišje i postignu "sveobuhvatan i stalan prekid vatre", nakon što su napori da se produži slično primirje prošle nedelje doživeli krah.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je pozdravio primirje, ocenivši da će dati dvema stranama" još jednu šansu da se dogovore o održivom prekidu vatre".

Hamas, koji de fakto vlada pojasom Gaze, uslovio je svoj pristanak na bilo kakav stalan dogovor ukidanjem osmogodišnje izraelske blokade te teritorije.

"Insistiramo na tom cilju," rekao je lider Hamasa Kaled Mašal, koji živi u egzilu, u ekskluzivnom intervjuu u Dohi za AFP u nedelju.

U slučaju izraelskog oklevanja i nastavka agresije, Hamas je spreman s ostalim palestinskim frakcijama da se suprotstavi na terenu i politički", rekao je Mašal.

Palestinski pregovarač Saeb Erekat stigao je u Kairo u nedelju uveče na razgovore s egipatskim i zvaničnicima Arapske lige u ime predsednika Mahmuda Abasa.

U međuvremenu je i izraelski tim stigao u Kairo, potvrdio je jedan neimenovani izraelski zvaničnik.

Izraelska delegacija se prethodno u petak vratila u Izrael pre isteka prekida vatre, nakon što je Hamas odbio da se primirje produži i obnovio raketiranje južnog Izraela.

Ta zemlja je najavila da će pregovarački tim poslati nazad, ako se primirje ponovo uspostavi.

Palestinski delegati u Kairu u međuvremenu su rekli da bi želeli da Abasova Palestinska uprava preuzme obnovu Gaze i ispuni svaki dogovor koji se postigne u Kairu.

Izrael nema kontakata s Hamasom koji smatra terorističkom organizacijom, jer ona u svojoj povelji poziva na uništenje jevrejske držve.

"Vlada nacionalnog jedinstva i Palestinska uprava će ispunti sve šta će biti dogovoreno tokom pregovora o primirju," najavio je vodja palestisnke delegacije Azam al Ahmed.

Zvaničnik Hamasa Rizat al Riški je rekao da ta organizacija podržava osnivanje " nacionalnog tela od strane Abasa,koje će preuzeti obnovu Gaze".

Novi prekid vatre usledio je nakon sličnog dogovora prošle nedelje. Hamas je tada odbio da se to primirje produži, zahtevajući ispunjenje svojih zahteva, a Izrael je optužio hamasovce da su primirje prkršili u poslednjih nekoliko sati pre isteka.

Za četiri nedelje nasilja, poginulo je više od 1.939 stanovnika Gaze, dok je na izraelskoj strani stradalo 67 osoba.

UN: Male nade za trajni mir ako Izrael ne ukine blokadu

Koordinator humanitarne pomoći UN u pojasu Gaze Džejms Rouli ocenio je danas da su male nade za trajni mir ako Izrael ne ukine blokadu uvedenu 2006. godine zbog dolaska na vlasti palestinskog pokreta Hamas u Gazi.

"Pojas Gaze će doživeti novi rat za nekoliko meseci ako Izrael ne ukine blokadu", rekao je Rouli u izjavi Frans presu.

On je rekao da međunarodna zajednica nije uspela da okonča "masakr i zaštiti civile" u pojasu Gaze. Naveo je kao primer tri zgrade UN pogođene u izraelskom vazdušnom napadu.

"Blokada treba da bude ukinuta, ne samo da bi se donela oprema za rekonstrukciju pojasa Gaze, već da taj pojas radi ono što je radio pre deset godina - da trguje", rekao je Rouli.

U pojasu Gaze je sinoć stupio novi prekid vatre od 72 časa dok su Kairu u toku posredni pregovori o trajnom primirju.

Za četiri nedelje nasilja, poginulo je više od 1.939 stanovnika Gaze, dok je na izraelskoj strani stradalo 67 osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: