Drži se novo primirje u Gazi

Izrael je saopštio da se drži novo primirje u pojasu Gaze s militantnim Hamasom, dan nakon što su dve strane pristale da obnove indirektne pregovore u Kairu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.08.2014.

09:43

Default images

Vojska je rekla da rakete nisu danas ispaljivane na Izrael i da ona nije ciljala ni jednu lokaciju na toj gusto naseljenoj teritoriji, nakon što je prekid vatre stupio na snagu prošle noći u ponoć.

Zatišje omogućava obnovu pregovora o dugratrajnom primirju kako bi se okončalo mesec dana žestokih sukoba u Gazi, u kojima je ubijeno više od 1.900 Palestinaca. Na izraelskoj strani je ubijeno 67 ljudi, uključujući troje civila.

Palestinski pregovarači traže da okonača parališuća blokada u Gazi, koju su uveli Izrael i Egipat, dok Izrael zahteva da ekstremisti u Gazi budu razoružani.

Ban pozdravio primirje

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozdravio je vesti o novom 72-časovnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa, apelujući na dve strane da rade na uspostavljanju dugotrajnijeg primirja.

Najnoviji prekid vatre počeo je minut posle ponoći, nakon dana grčevitog posredovanja Egipta da se spreči nastavak nasilja, u kome je ubijeno 1.939 Plesinca, najviše civila od 8.jula kada je sukob počeo. Na izraelskoj strani poginulo je 67 ljudi, uključujći troje civila.

Ban " izražava veliku nadu da će to dati dvema stranama, pod posredstvom Egipta, još jednu šansu da se dogovore o održivom prekidu vatre za dobro sve civilne populacije i kao početnu tačku da se pozabave patnjama na obe strane", navedeno je u saopštenju njegovog portparola, preneo je AFP.

Šef UN "nastavlja da apeluje na zainteresovane da rade konstruktivno u tom pravcu i da izbegavaju sve korake koji bi mogli da vode do povratka nasilja.".

"Ujedinjene nacije su spremne da pomognu primenu sporazuma koji će konsolidavati mir i omogućiti veoma potrebnu obnovu i razvoj Gaze", dodaje se u sapštenju.

Egipat koji je posredovao u sukobu apelovao je na Izrael i Palestince da iskoriste novo primirje da "postignu sveobuhvatan i stalan prekid vatre", nakon što je prethodno primirje okončano u petak.

Između dva prekida vatre izraelski avioni su pogodlii 173 meta, ubivši najmanje 19 ljudi, a Plestinci su ispali 136 raketa, od kojih je 93 palo na izraelsku teritoriju, 13 je oboreno, a ostale su pale u Gazi, saopštila je armija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: