Gaza: Novo trodnevno primirje

Nakon što su Palestinski pregovarači prihvatili novi trodnevni prekid vatre u Pojasu Gaze na predlog Egipta, i Izrael je prihvatio predlog Egipta.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 10.08.2014.

14:48

Default images

Egipat je danas pozvao Izrael i Palestince da prihvate novo 72-časovno primirje, počevši danas od 24 sata po lokalnom vremenu, javio je Rojters.

Taj potez otvara put za indirektne pregovore o dugotrajnom zatišju na toj palestinskoj teritoriji, koju de fakto kontroliše Hamas, posle jednomesečnog sukoba.

Egipat je prošle nedelje posredovao sličnom prekidu vatre, ali su nakon tri dana ekstremisti nastavili prekogranično raketiranje i Izrael je uzvratio udarima iz vazduha i sa mora.

Izraelski zvaničnici potvrdili su da je primirje prihvaćeno, ali su tražili da ostanu anonimni jer nisu ovlašćeni da govore za medije. Takodje su rekli da brinu jer je prethodno primirje propalo, preneo je Asošijeted pres.

Pregovarač Hamasa Izat al -Rešik rekao je nakon toga Rojtersu da će palestinske frakcije zvanično prihvatiti primirje nakon što je Izrael prihvatio da se pregovori obnove bez preduslova.

"U svetlu izraleskog prihvatanja primirja i njihovog povratka bez preduslova mi ćemo informisati egipatsku braću o našem pozitivnom odgovoru", rekao je on. Ujedno je objasnio da Palestinci nisu odustali ni od jednog svog zahteva, koji uključuju okončanje blokade Gaze i puštanje zatvorenika.

Jedan palestinski zvaničnik rekao je da je dogovoreno novo trodnevno primirje posredovanjem Egipta ali nije bilo odmah potvrde od Izraela, prenosi AFP. Isti izvor je rekao da je Egipat dobio simultani pristanak od obe strane i da će zvanično objaviti početak primirja.

Prethodno trodnevno primirje okončano je u petak u 8 sati po lokalnom vremenu, sukob izmedju Izraela i Hamasa je nastavljen, ali smanjenom žestinom.

Ranije danas palestinski pregovarači su rekli da proučavaju novi predlog prekida vatre Egipta i da će objaviti svoj stav nakon što budu znali poziciju Izraela. Izraelska delegacija se povukla iz pregovora u Kairu još u petak.

U sukobu koji je poceo 8. jula poginulo je više od 1.900 Palestinaca i 67 ljudi na izraelskoj strani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: