"Tužićemo Izrael sudu u Hagu"

Šef palestinske diplomatije Rijad al Malki najavio da će njegova vlada uskoro pokušati da izvede Izraelce pred Međunarodni krivični sud zbog ratnih zločina.

Izvor: Tanjug

Subota, 09.08.2014.

23:44

Default images

"Ići ćemo u MKS i staviti svoj potpis na to. Uskoro ćemo biti (suverena) država. To je dovoljno za sud da počne istragu," rekao je Malki AFP-u tokom posete Bogoti.

Izraelski ratni avioni izveli su danas 50 vazdušnih udara na pojas Gaze, ubivši osam Palestinaca, dok su palestinski ekstremisti su ispalili 25 raketa na Izrael, u trenutku kada je sve više poziva na prekid vatre.

U izraelskoj ofanzivi, započetoj 8. jula, ubijeno je najmanje 1.914 Palestinaca, većinom civila, a na izraelskoj strani 67 ljudi, uglavnom vojnika.

Malki, koji je danas prisustvovao inauguraciji kolumbijskog predsednika Huana Manuela Santosa, rekao je da je, pre nego što je došao u Bogotu, bio u Hagu.

"Pitao sam MKS da počne zvaničnu istragu da vidi da li ono što je Izrael uradio u poslednja 33 dana dostiže nivo ratnih zločina", rekao je Malki.

Palestinci su 2009. godine zatražili od kabineta tužioca MKS-a da istraži navodne ratne zločine i zločine protiv čovečnosti koje je je počinila izraelska vojska u Gazi krajem 2008. i početkom 2009. godine.

Do sada nije bilo istrage, jer Palestina nije član MKS i njen status kao zemlje je neizvestan u nekim međunarodnim insitucijama.

Palestinci su, međutim, krajem novembra 2012. godine dobili status države nečlanice posmatrača u UN, što je otvorilo vrata istrazi u MKS. (Kraj) ljs/gri

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: