"VB da bude oštrija prema Izraelu"

Desetine hiljada propalestinskih demonstranata marširali su kroz centralni deo Londona, zahtevajući da Britanija zauzme oštriji stav protiv Izraela zbog Gaze.

Izvor: Tanjug

Subota, 09.08.2014.

19:27

Default images

Palestinska kampanja solidarnosti rekla je da je demonstriralo oko 150.000 ljudi. To su treće velike demonstacije za Gazu u Londonu za poslednje četiri nedelje.

Demonstranti su se okupili u glavnoj šoping arteriji Oksford stritu i išli ka ambasadi SAD i Hajd parku, mnogi uzvikujući: Slobodna, slobodna Palestina" i noseći transparente za natpisima " VB - stop naoruzavanju Izraela".

Prethodna dva protesta okupila su svaki po najmanje 10.000 ljudi, rekla je policija iako suorganizatori govorili da se čini da ih je svaki put bilo oko 50.000. Policija nije rekla koliko ih je bilo večeras.

Lindsi German iz Koalicije zaustaviti rat izjavilia je da je "nivo ljutnje bez presedana", preneo je AFP.

" Britanska vlada je ćutala dok su u izraelskom bombardovanju i kopnenoj ofanzivi ubjene hiljade," rekla je ona, pozvavši na kraj masakra.

Novih protesta je bilo i u Parizu, gde je takođe u poslednjim nedeljama bilo nekoliko demonstracija protiv rata. Ovog puta je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, koji su pozivali na kraj " izraelske agresije" uz jako prisustvo policije kako bi se sprečilo nasilje, viđeno na ranijim protestima. U Britaniji je predsedavajući Palestinske kampanje solIdarnosti Hju Laning rekao AFP-u da su nedavni odzivi bili "zadivljujući".

"Taj nivo podrške nismo videli ranije. Svet podržava Palestinu," rekao je on.

Ministarka iz Forin ofisa Sajida Varsi dala je ostavku u utorak zbog onog što je nazvala "moralno neodbranjivom" politikom vlade u Londonu prema Gazi. Ona je prva muslImanka u britanskoj vladi.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da žali zbog njene odluke i dodao da je vlada izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog civilnih žratva rata i da je stalno pozivala na prekid vatre. On je danas najavio da će medicinski eksperti otići u region za 48 sati. Ocenio je i da je broj žrtava zastrašujući i da Velika Britanija prednjači u humanitarnim naporima da se pomogne.

U međuvremenu je zahvaljujući javnom apelu za pomć za Gazi u ime više britanskih dobrovoljnih društava prikupljeno 7,5 milIona dolara otkako je kampanja pokrenuta u petak.

Izraelski borbeni avioni su danas izveli 40 vazdušnih udara, a militatni su uzvratili sa 14 raketnih napada, dok međunarodni posrednici pokušavaju da spasu pregovore o prekidu vatre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: