SZO: Od ebole dosad umrla 961 osoba

Broj žrtava virusa ebole u Zapadnoj Africi je dostigao 961, zaključno sa 6. avgustom, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Izvor: Tanjug

Petak, 08.08.2014.

16:55

Default images

U saopštenju se navodi da je samo 5. i 6. avgusta registrovano 29 smrtnih slučajeva. U Sijera Leoneu i Liberiji je bilo po 12, u Gvineji četiri, a u Nigeriji jedna žrtva.

Nigerija je najnovija zemlja na koju se proširila ebola. Među 68 novih slučajeva bolesti, četiri su registrovana u Nigeriji, prenosi AFP.

Ukupan broj obolelih u najnovijem, dosad najtežem naletu ebole otkad se bolest pojavila, dostigao je 1.779, podaci su SZO.

Svetska zdravstvena organizacija danas je proglasila međunarodnu vanrednu situaciju zbog ugroženosti javnog zdravlja tom bolešću, apelujući na svetsku zajednicu da uloži vanredne napore kako bi se zaustavilo njeno širenje.

SZO je sličnu krizu proglasila u maju zbog dečje paralize, kao i 2009. zbog pandemije svinjskog gripa.

Direktorka SZO Margaret Čen saopštila je danas da je odluka te organizacije "jasan poziv na međunarodnu solidarnost", ali je priznala da mnoge zemlje verovatno neće ni imati slučajeve obolelih od ebole.

"Zemlje koje su do sada pogođene jednostavno nemaju kapaciteta da se same bore sa ovoliko obimnom i kompleksnom epidemijom", ukazala je ona na konferenciji za novinare u Ženevi i pozvala međunarodnu zajednicu da "pruži podršku što je hitnije moguće".

SZO je ranije ove nedelje sazvala ekspertski odbor kako bi se procenila ozbiljnost tekuće epidemije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: