Tijaninog oca ucenjivali novinari?

Neki mediji su bili “mnogo surovi” u izveštavanju o nesreći petnaestogodišnje Tijane Jurić, izjavio je otac ubijene devojčice Igor Jurić. Osude iz UNS i NUNS.

Izvor: B92, Fonet, Srna

Petak, 08.08.2014.

10:08

Default images

On je napomenuo da su ga pojedini čak i ucenjivali da im da izjavu, jer u suprotnom neće objaviti Tijaninu sliku.

"Neću da ih imenujem, oni znaju koji su u pitanju. Kad čovek dođe u ovakvu situaciju da mu nema deteta, onda vi (mediji) na neki način 'upakujete' još 10 stvari, pa ti nije dovoljan bol što ti nema deteta, nego moraš da se boriš i sa svim ostalim stvarima da bi se pravdao", rekao je novinarima Igor Jurić, prenose novinske agencije Fonet i Srna.

On je rekao da je porodica od Tijaninog nestanka 26. jula prolazila kroz pakao i precizirao da je bilo pritisaka sa svih strana, uključujući i novinare i dodao da se Tijanina porodica zato nada da će ubistvo njihove ćerke i tragedija koju su doživeli biti poslednja ovakva tragedija u Srbiji.

Povodom ove informacije i izveštavanja o slučaju, reagovala si u novinarska udruženja.

Udruženje novinara Srbije je upozorilo kolege da su urednici i novinari uvek dužni da se pridržavaju etičkih normi i Kodeksa novinara Srbije, a pogotovo kada izveštavaju o tragičnim događajima koji pogađaju ne samo pojedince i njihove porodice, već i celu zajednicu.

Kako navodi UNS, Igor Jurić je prethodnih dana bez provere i bez valjanih izvora tokom potrage za Tijanom optužen da duguje novac zelenašima.

UNS ističe da se novinari u prikupljanju informacija ne smeju služiti iznudom, pretnjom i proganjanjem izvora informacija.

"Prema profesionalnim standardima, novinari ne smeju da obećavaju povoljno izveštavanje u zamenu za informacije. U trenutku kada se devojčica vodila kao nestala objavljivanje njene fotografije značilo je povećanje šanse da što pre bude pronađena", navodi UNS i podseća da Kodeks nalaže novinarima da u izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok imaju saosećanje prema ljudima s kojima razgovaraju.

Kodeks takođe obavezuje medije da štite prava i dostojanstvo dece.

UNS traži od kolega da izveštavajući o slučajevima koji duboko potresaju javnost poštuju pretpostavku nevinosti i slede pravila po kojima novinar istražuje, objavljuje činjenice i pravi jasnu razliku između činjenica, pretpostavki i nagađanja.

"Eklatantan primer kršenja svih normi je tekst 'Šta monstrume čeka u zatvoru: Proklinju dan kada su rođeni!' objavljen na sajtu Telegraf", navodi UNS.

NUNS je naveo da su se pojedini mediji "skandalozno ponašali" prilikom izveštavanja o slučaju Tijane Jurić.

"Izjava oca ubijene devojčice Igora Jurića o ucenjivačkom ponašanju pojedinih novinara pokazuje potpuno odsustvo saosećanja sa unesrećenom porodicom, što je protivno osnovnim ljudskim i profesionalnim etičkim normama", navodi se u saopštenju.

NUNS je takođe ukazao na pravila profesije i na Kodeks, a ističe se da je obaveza novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica, komentara, pretpostavki i nagađanja, kao i da poštuju pretpostavku nevinosti.

Ministru policije Nebojši Stefanoviću je na jučerašnjoj konferenciji za novinare postavljeno pitanje: Šta će policija uraditi povodom ranijih pisanja medija o navodnoj otmici Tijane Jurić zbog zelenaških dugova njenih roditelja? Ministar je odgovorio da za takva pitanja postoje institucije koje se time bave i da policija nije nadležna za to.

Telo tragično stradale Tijane Jurić iz Subotice nađeno je, nakon višednevne potrage, na deponiji u okolini Sombora. Policija je uhapsila Dragana Đurića iz Surčina koji je priznao ubistvo i pokazao mesto na kojem je zakopao telo.

Gradsko veće grada Subotice donelo je odluku da petak, 8. avgust, proglasi Danom žalosti u tom gradu povodom tragične smrti petnaestogodišnje Tijane Jurić.

Sahrana stradale Tijane Jurić, biće obavljena danas na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, u Subotici.

Tijana je nestala u noći između 25. i 26. jula, nedaleko od sportskog centra u Bajmoku. U potragu za njom, uz srpsku, uključila se i mađarska policija, kao i Evropol i Interpol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: