Poslednji pokušaj UN za pomoć Gazi

Ujedinjene nacije su spremne da pomognu obnovu pojasa Gaze poslednji put, upozorio je danas generalni sekretar svetskog tela Ban Ki- mun.

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.08.2014.

18:40

Default images

Otvarajući specijalni sastanak Generalne skupštine UN, Ban je apelovao na trajan mir, u trenutku kada se 72-časovni humanitarni prekid vatre između Izraela i Hamasa održava drugi dan zaredom, preneo je AFP.

"Bezumni ciklus patnji u Gazi i na Zapadnoj obali, kao i u Izraelu, mora se okončati", rekao je on na sednici Generalne skupštine koja ima 193 zemlje članice.

Nakon tri rata u Gazi u poslednjih šest godina, Ban je upozorio da je strpljenje sveta s Izraelcima i Palestincima na ispitu. "Da li moramo da nastavimo tako - gradi, ruši i gradi i ruši?" upitao je Ban dodavši: "Gradićemo opet, ali ovo mora biti poslednji put - da se obnavlja. Ovo mora prestati sada."

Za četiri nedelje sukoba u pojasu Gaze ubijeno je 1.875 Palestinaca, a na izraelskoj strani je bilo 67 žrtava, dok je skoro polovina od 1,8 miliona stanovnika Gaze napustila svoje domove, bežeći od sukoba. Izaslanik UN za Bliski istok Robert Seri rekao je da je razaranje i broj pognulih u najnovijem nasilju gore nego u sukobu koji je započeo krajem 2008. i početkom 2009. i trajao osam dana.

GS UN se sastala na zahtev arapskih zemalja, koje su kritikovale Savet bezbednosti što nije usvojio oštro intoniranu rezoluciju kako bi se izvršio pritiisak na Izrael i Hamas da obustave sukob.

Jordan je u utorak delio nacrt rezolucije u SB, pozivajući na prekid vatre, ukidanje izraelske blokade Gaze i istragu napada na škole UN, u koje su se sklonili raseljeni civili. O tom dokumentu bi tek trebalo da se glasa.

SB, koji ima 15 zemalja članica, 27. jula objavio je saopštenje, pozivajući na prekid vatre i izražavajući podršku za egipatske posredničke napore, dan nakon što su SAD odustale od primedaba da će takav tekst istaći samo ono što Izrael čini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: