Izrael: Uhapšen ubica tinejdžera

Izraelske bezbednosne agencije uhapsile su osobu osumnjičenu za organizaciju otmice i ubistva trojice izraelskih tinejdžera na Zapadnoj obali 12. juna.

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.08.2014.

12:53

Default images

Osumnjičeni, 40-godišnji Husam Kavasmem uhapšen je u selu Anata na Zapadnoj obali još 11. jula, navedeno je u televizijskom izveštaju, nakon što je ukinut embargo na tu vest.

U sudskim dokumentima se navodi da je Kavasme priznao da je planirao otmicu trojice Izraelaca. On je takođe priznao da je primio novac za zločin od predstavnika Hamasa u Gazi i da je kupio oružje koje je predao otmičarima. Priznao je i da je pomogao da se sahrane tela ubijenih na delu zemlje koju je on kupio nekoliko meseci pre otmice.

Izraelska bezbednosna agencija Šin bet je 26. juna objavila imena i fotografije dvojice aktivista Hamasa osumnjičenih za otmicu. U prva 24 sata nakon otmice Gilada Šaera, Naftalijia Frenkela i Ejala Jifraha, Šin bet je ustanovio da iza toga stoji Hamas i da su organizatori dvojica aktivista iz Hebrona Marvan Kavasme i Amar Abu Ajša, kako je tada objavila izraelska armija. Obojica su i dalje na slobodi.

Izraelska armija je skoro tri nedelje vodila veliku potragu na Zapadnoj obali, tražeći otmičare i tinejdžere. Tokom potrage uhapšeno je oko 500 Palestinaca, većinom aktivista Hamasa i više od 10 palestinskih poslanika. Pretraženo je 2.800 zgrada, uključujući kancelarije, TV stanice i novinske kuće. Mađu uhapšenima je i 58 Palestinaca koji su pušteni na slobodu 2011. godine u zamenu za otetog izraelskog vojnika Gilada Šalita.

Tinejdžeri, učenici verske škole, su nestali uveče 12. juna, stopirajući na povratku kući. Dvojica su bili šesnaestogodišnjaci, a treći je imao 19 godina. Njihova tela su nađena 30. juna, a izraelski premijer Benjamin Netanijahu je posle toga izrazio spremnost da se akcija protiv Hamasa proširi i na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, imajući u vidu da je smatra odgovornom za zločin, podseća Itar-Tass.

Izrael je 8. jula pokrenuo vojnu operaciju na pojas Gaze u odgovoru na pojačano raketiranje svoje teritorije iz tog palestinskog područja, koje je bilo odmazda za hapšenje hamasovaca.Trenutno je na snazi trodnevni teško dogovoren prekid vatre u tom sukobu, koga se obe strane pridržavaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: