"Pacijenti iz Sombora nemaju ebolu"

Kod dva pacijenta koji su iz Sombora upućeni u Kliniku za infektivne i tropske bolesti KCS zbog sumnje na ebolu, utvrđeno je da nisu zaraženi tropskim virusom.

Izvor: B92

Sreda, 06.08.2014.

16:28

Default images

"Pacijenti su upućeni u našu kliniku zbog povišene temperature nepoznatog porekla. Posle detaljnih analiza i pregleda za jednog je potvrđeno da ima upalu pluća, a za drugug da ima malariju", rekao je Tanjugu direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti prof. Dragan Delić.

On je dodao da je jedan od pacijenata nedavno došao iz Libije, dok je drugi stigao iz Ugande.

Ministarstvo zdravlja pojačalo je kontrolu granične sanitarne inspekcije na aerodromu Nikola Tesla i na niškom aerodromu zbog putnika koji dolaze iz područja zahvaćenog epidemijom.

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je ranije da je ebola teško akutno virusno oboljenje koje se obično manifestuje iznenadnom pojavom groznice, intenzivne slabosti, bolova u mišićima, glavoboljom i bolom u grlu.

Kod pacijenata se nakon ovih prvih simptoma javljaju povraćanje, proliv, poremećaj funkcije jetre i bubrega, a u nekim slučajevima intenzivno unutrašnje i spoljašnje krvarenje.

Ebola se na čoveka prenosi u bliskom dodiru s krvlju, sekretima i drugim telesnim tečnostima zaraženih osoba ili zaraženih životinja.

Ne postoji specifičan lek niti vakcina protiv ovog oboljenja, a smrtnost se kreće i do 90 odsto.

Epidemija ebole u poslednjih nekoliko meseci zabeležena je u Nigeriji, Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, zaraženo je više od 1.603 čoveka, a umrlo je skoro 900 pacijenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: