Obrenovac:Šta obnoviti od ovih para

Nove kiše zaobišle su Obrenovac, a u gradu raste nezadovoljstvo zbog iznosa pomoći koji se dodeljuje građanima. Pitaju se šta s par hiljada evra mogu obnoviti.

Izvor: B92

Sreda, 06.08.2014.

16:12

Default images

Obnova Obrenovca trajaće godinama, a građanima će trebati dodatna pomoć donatora i Evropske unije, kaže predsednik opštine Miroslav Čučković.

U centru Obrenovca protest. Dok čekaju prve isplate novca, koji im je država obezbedila kao pomoć, Obrenovčani se žale na nalaze inženjerskih timova i njihovu procenu pričinjene štete.

Prema procenama nadležnih, najveći broj kuća - 5000, pretrpeo je štetu 3. i 4. kategorije, za koju se dobija između 250 i 350 000 dinara. Totalna šteta, koja podrazumeva izgradnju nove kuće ili nadoknadu do tri miliona dinara, procenjena je u manje od 500 slučajeva, dok je 800 kuća svrstano u kategoriju s manjim oštećenjima, koja obezbeđuje 200 000 dinara pomoći.

"Kad god pitamo u obrenovačkoj opštini ko je radio procenu, kažu nam - obratite se Inžinjerskoj komori Beograda. Zovemo Sinišu Malog da nam objasni - njega nema. Lopta se samo prebacuje sa opštine na grad Beograd i republiku, odakle nam se niko ne obraća", kaže jedan nezadovoljni Obrenovčanin.

Drugi poziva Marka Blagojevića i bilo kog inženjera koji se bavi građevinom da dođu ispred kuća i kažu šta s predviđenim novcem uopšte može da se obnovi, dok naš treći sagovornik kaže da ga nema nigde u evidenciji, ni na jednom spisku.

"Niko me ne uzima u zaštitu i ništa nisam dobio", priča nam on razočarano.
Foto: Tanjug, Arhiva
U naselju Stara Tamnava kuće su teško oštećene. Miloš Đurđević ne zna koliko mu je država novca namenila kao pomoć, ali nema vremena za čekanje.

"350.000 dinara bilo bi mi bilo dosta pomoći da saniram koliko-toliko ove zidove, da ih dovedem u red da možemo da živimo i prezimimo. Nemam drugih sredstava, sem tih da mi država pomogne, ali slabo se odazivaju."

Uz nedostatak novca, Obrenovčane boli i osećaj da su zaboravljeni.

"Ja sam od prvog dana poplavljen, niko mi od njih nije došao da me pita 'Ćale, je l' imaš šta da jedeš, je l' imaš šta da obučeš, je l' imaš gde da legneš?' Ja ležim kao ker", priča nam ovaj razočarani stanovnik Obrenovca.
Foto: Tanjug
Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković kaže da je svestan toga da novca nema dovoljno i najavljuje da će pokrenuti akciju da se obezbedi dodatna pomoć donatora. O tome je danas govorio žiteljima naselja Rvati, koji su takođe nezadovoljni procenjenom štetom i koji su se okupili ispred opštine.

"Ja bih im savetovao da taj novac uzmu, a mi ćemo se na drugim stranama kod donatora boriti za dodatna sredstva. Obnova Obrenovca ne treba da se shvata kao nešto što će biti gotovo u avgustu. Moj posao je da ne kukam nego da razne kompanije molim da nam kupe frižidere, belu tehniku, koju ćemo podeliti stanovništvu. Plus od EU, s obzirom da je ambasador Davenport rekao da su voljni da daju još sredstava za konkretnu podršku stanovnicima, pre svega za individualne kuće, poljoprivredu i privredu, da im tražimo tu pomoć", kaže Čućković za B92.

Obnova Obrenovca će trajati godinama, svaka druga procena je neodgovorna, kaže Čučković. On dodaje da se zato već obratio ministru finansija s predlozima kako da se poreskim olakšicama i kreditima pomogne oživljavanje privredne aktivnosti u Obrenovcu, koja je presudna da bi grad zaista preživeo majsku katastrofu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

141 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: