Kosjerić pod vodom:Gore nego u maju

Nabujale reke izazivaju probleme u opštini Kosjerić, koju je više puta pogodilo nevreme. Ono što nije uništila u maju, vodena bujica je dovršila u avgustu.

Izvor: B92

Sreda, 06.08.2014.

16:07

Default images

U selima u okolini Kosjerića meštani se danima bore s nadošlim rekama, koje za samo nekoliko minuta od mirnih postaju neobuzdane.

"Jako je neprijatno, jer reka naiđe za 20 minuta i za 20 minuta sve bude poplavljeno. Poplava nosi i zemlju, nama je odnela deo imanja, nanese kamenje, pesak i ljudi nemaju od čega da žive", priča nam meštanka Mirjana Jovčić.

U 88 kvadrata živi 11 članova porodice Radeta Nikolića. Voda mu je prethodnih dana sve uništila.

"Frižider, veš-mašinu, usisivač, garderobu", kaže nam Rade, koji je zabrinut, jer ne zna kako će to sve nadoknaditi niti kako će uopšte dočekati zimu.

Do sada je na teritoriji Kosjerića poplavljeno 30 objekata, evakuisano 6 osoba. Čelnici opštine s vatrogascima, vojskom i policijom sada biju bitku s vremenskim neprilikama.

"Pokušavamo da očistimo korita koja su bila poplavljena i u nedelju i sinoć, u očekivanju novih padavina, koje čak i da budu manje nego ranije, izazvaće veću štetu ako ne očistimo korita od nanetog materijala", kaže Dragan Tulimirović, predsednik SO Kosjerić.
Foto: B92
Predsednik opštine Milijan Stojanić kaže da su najviše štete pretrpela sela Seča Reka, Godečevo, Zarići i Blagojevići. Situacija je mnogo gora i šteta je veća nego u maju. "Pripadnici Vojske Srbije danas su stigli u Kosjerić s mehanizacijom kako bi nam pomogli u saniranju posledica nevremena, pre svega, u Godečevu, gde se trenutno ne može prići zbog odrona”, kaže Stojanić.

Predsednik kosjerićke opšine ističe da su u Sečoj Reci veliki problem neraščišćeni vodotokovi i da su trenutno na terenu mašine koje su poslali Putevi Srbije i Srbija-vode.

Meštani većine sela zahvaćenih nevremenom imaju problema u snabdevanju električnom energijom.

Na području Seče Reke, Godečeva, Makovišta i Varde nekoliko električnih stubova je polomljeno i odneto u odronima. "Ekipe Elektrodistribucije su na terenu i nadam se da će u toku dana svi dobiti struju”, ističe Stojanić.

Miodragu Nikoliću iz Seče Reke za tri poslednja dana voda je dva puta poplavila kuću, koja je bila poplavljena i u maju. “Od maja niko nije dolazio da nas pita da li nam je potrebna pomoć”, kaže Nikolić.

U njegovom komšiluku u kući žive tri porodice, čija su deca raseljena još od 19. maja.

“Od 14. maja niko nije došao da pročisti rečno korito, iako smo više puta upućivali poziv u opštini. Danas su došli, kada smo opet poplavljeni , kaže Mara Nikolić.

U selu Zarići meštani dežuraju svaku noć. “Situacija je teška. Poplava svako drugo veče. Kuća, štala, dvorište, sve mi je poplavljeno. A za večeras opet najavljuju nevreme”, kaže Milovan Radojičić.

Pored problema sa strujom, na snazi su i redukcije vode zbog zamućenosti izvora s kojih se Kosjerić snabdeva vodom. Pored toga što je razorila puteve, vodena stihija uništila je i malinjake. Ove godine zato je ubrano samo 30 odsto malina, što je prihode ovog dela Srbije smanjilo za čak tri miliona evra.

Ilić: Sporo se radi na uređenju bujičnih voda

Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić obišao je danas Kosjerić i Seču Reku i tom prilikom rekao da se sporo radi na uredjenju bujičnih voda.

''Sporo se radi na uredjenju bujičnih voda. Još nisu izdvojena sredstva za Srbije vode. Kancelarija radi na izgradnji kuća, ali mora i ovo paralelno da se radi'', rekao je za B92 Ilić, dodajući da očekuje sredstva da bi se područje Seče Reke trajno rešilo te da će sutra obavestiti vladu da se krene odmah sa izdvajanjem sredstava.

On je naveo da je neophodno da se ubrza proces, i preko kancelarije izdvoje sredstava za resavanje bujičnih voda.

''To je neophodno jer bez obzira što mi gradimo nove kuće bujične vode ih ruše i plave'', rekao je Ilić, dodajući da je situacija izuzetno teška u nekim mestima, posebno kod Seča reke gde je trenutno najteža situacija u Srbiji.

Ukazujući da je prevencija najbitnija, on je naveo da uvek tražimo sredstva kada se nešto dogodi, a preventivno se ništa nije radilo 20 godina.

''Zato su problemi nastajali. Dosadašnja politika i Sektora za vanredne situacije i svih je bila da se deluje maksimalno kada se nešto dogodi'', rekao je Ilić, dodajući da bi šteta bila manje da se na vreme radilo.

On je naveo i da ministarstvo priprema preventvne mere da do ovoga ne bi više dolazilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: