Protest nezadovoljnih Obrenovčana

Pojedini građani Obrenovca, nezadovoljni raspodelom finansijske pomoći nakon poplava, posle prošlonedeljne blokade, i danas protestuju.

Izvor: B92

Sreda, 06.08.2014.

07:58

Default images

Prošle nedelje blokirali su mostove na Kolubari i Savi, a danas je protest organizovan ispred ulaza u zgradu opštine.

Opština Obrenovac nastojaće da pomoć države za obnovu poplavljenih kuća stigne što brže, ali još ne zna kad će radovi da počnu, izjavio je danas predsednik te beogradske opštine Miroslav Čučković.

Opština Obrenovac nastojaće da pomoć države za obnovu poplavljenih kuća stigne što brže, ali još ne zna kad će radovi da počnu, izjavio je danas predsednik te beogradske opštine Miroslav Čučković.

Obraćajući se građanima Obrenovca, koji su se ispred zgrade opštine okupili zahtevajući bržu raspodelu pomoći, Čučković je rekao da se pre podne očekuje dokazak predstavnika Međunarodne organizacije za migracije (IOM) s kojima će se razgovarati o obećanoj pomoći.
Foto: Tanjug
Podsetio je da je s njima u petak potpisan ugovor o izgradnji škole, vrtića, nasipa i izgradnji 150 kuća od poda do plafona.

"Tražićemo da svaka kuća dobije ono što su opredelili na najugoženije naselje Braća Jugović", rekao je Čučković.

S obzirom na to da je EU izabrala to najugroženije naselje da u njemu sredi kuće "od poda do plafona", on je istakao da će takođe tražiti da im ono što dobiju po kategorizaciji štete, kao državnu pomoć, ostane za nabavku nameštaja i ostalog pokućstva.

Predsednik udruženja građana ''Naselje Braće Jugović Obrenovac'' Jovan Milivojević rekao je da su se okupili na protestu, jer ne žele da njihovi problemi budu zaboravljeni, ocenjujući da su svi digli ruke od njih, dva i po meseca posle poplava.
Foto: Tanjug
"Kategorizacija je osnovni problem, jer niko ne ume da nam objasni da li je ovo obećana pomoć gospodina premijera, koju su oni ubacili u treću kategoriju od 250.000 dinara, da li je to prva i poslednja pomoć koju ćemo dobiti", rekao je on i dodao da građani traže i da im se kaže na osnovu čega su doneta rešenja o pomoći, koja je nazvao "sramnim i ponižavajućim".

Milivojević je najavio da će to udruženje podneti krivične prijave protiv države, jer smatraju da nezapamćena poplava u maju "nije bila elementarna nepogoda, nego katastrofa koju je neko svojom nepažnjom i neodgovornošću doveo u Obrenovac".

Inače, Gradska uprava poslala je danas pravnike u Obrenovac kako bi se ubrzalo pisanje rešenja za dodelu državne bespovratne pomoći za otklanjanje posledica poplava na stambenim objektima, a cilj je da građani što pre dobiju sredstva.

Prema podacima Vlade Srbije, u Obrenovcu je oštećeno oko 10.000 kuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: