Ne zna se broj duplih funkcionera

Predsednik Izvršnog odbora SNS Radomir Nikolić ne zna ni okviran broj funkcionera naprednjaka koji obavljaju dve ili više plaćenih javnih funkcija, piše Danas.

Izvor: B92

Sreda, 06.08.2014.

20:19

Default images

Međutim, to stranačko telo trebalo bi da za nešto više od jednog meseca prekontroliše i kazni sve one koji se ogluše o odluku Glavnog odbora da napuste višak funkcija.

Ni predstavnici drugih stranaka koje učestvuju u vlasti ne znaju koliko njihovih funkcionera prima više plata iz republičkog budžeta, dok u SPS tvrde da svaka zloupotreba budžeta treba da bude rigorozno kažnjena.

„Tek smo počeli da razrađujemo način na koji ćemo da prikupimo informacije sa terena i da ih proverimo. Još je to u povoju, tek treba da vidimo šta ćemo sa tim”, kaže u izjavi za Danas Radomir Nikolić.

On to pojašnjava činjenicom da je ta ingerencija spuštena na nivo Izvršnog odbora tek pre dva dana.

„Imamo operativnu mrežu na terenu po celoj Srbiji koja će biti stavljena u funkciju ovim povodom. Svi koji imaju dve funkcije moraće da postupe u skladu sa odlukom Glavnog odbora SNS”, ističe Nikolić.

On napominje da nema pretpostavke o tome koliki broj funkcionera obavlja dve plaćene funkcije.

“I za mene je to novina. Čuo sam i ranije da ima takvih. Nije premijer izrekao takvu meru iz čista mira. Na kraju krajeva, i u medijima smo čitali o tome”, naglašava Radomir Nikolić.

On ne očekuje nezadovoljstvo među članovima stranke zbog ovakve naredbe s vrha.

“Baš naprotiv. Većina članova je nezadovoljna time što neke njihove kolege obavljaju dve javne funkcije za koje su plaćeni. Očekujem da to naiđe na pozitivnu reakciju kako unutar stranke tako i cele javnosti”, zaključuje Radomir Nikolić.

Glavni odbor SNS odlučio je na sednici u utorak da nijedan član stranke ne može da ima dve plaćene funkcije. Oni koji trenutno obavljaju dve plaćene funkcije dužni su da do 15. septembra podnesu ostavke na jednu od njih, što će kontrolisati Izvršni odbor stranke, saopšteno je novinarima posle sednice koja je održana u Požarevcu.

„Svaki dinar u Srbiji mora da se uštedi. Svaka krađa i zloupotreba državnog budžeta, pogotovo ako u tome učestvuju funkcioneri, treba da bude rigorozno kažnjena“, ocenjuje za Danas Dejan Radenković, narodni poslanik SPS.

Na pitanje da li će socijalisti slediti primer naprednjaka, Radenković kaže da samo takvim i sličnim potezima „možemo da podignemo opuštenu i opljačkanu Srbiju“.

„U principu, mislim da je to potpuno logično. Da li ima neko u mojoj stranci ko obavlja dve ili više funkcija za koje je plaćen, ja u ovom trenutku ne mogu da tvrdim. Pošto inače nemamo mnogo funkcija, mi gledamo da što više ljudi dobije bar jednu funkciju“, ističe za Danas Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija i predsednik SDPS.

On ponavlja da se njegova stranka bori bar za jednu funkciju, a „sad da li ima neko po dubini ko obavlja više plaćenih funkcija, ne bih mogao da se zakunem da nema“.

„To je minoran broj, ako uopšte postoji, jedan ili dva čoveka“, naglašava Rasim Ljajić.

Prema rečima Balinta Pastora, člana Predsedništva SVM, ta stranka je jedina koja se na prethodnim izborima odlučila za princip da jedan kandidat može da se kandiduje samo na jednoj listi, i „po tome smo bili jedinstveni“.

„Kada je reč o upravnim i nadzornim odborima, ne mogu da tvrdim da kod nas niko nema dve funkcije, ali imajući u vidu činjenicu da mi nismo prisutni ni u jednom takvom telu na republičkom nivou, smatram da tu nema problema. Dakle, kada je reč o našim poslanicima i državnim sekretarima, ne postoje takvi slučajeva. Možda negde na lokalu, ali mislim da na to nije mislio premijer Vučić“, zaključuje Pastor.

Rekorderi

Dušan Bajatović, potpredsednik SPS, recimo, zarađuje mesečno skoro tri miliona dinara, obavljajući četiri funkcije - generalni direktor JP Srbijagas, narodni poslanik, član Nadzornog odbora Jugorosgas i član nadzornog odbora Podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor. Njegova stranačka koleginica Slavica Đukić Dejanović, takođe, može da se pohvali zaradom blizu 300.000 mesečno koje dobija obavljajući tri funkcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

165 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: