Kastro: Novi oblik fašizma u Gazi

Bivši kubanski lider Fidel Kastro uporedio je izraelsku ofanzivu u pojasu Gaze sa "novim oblikom fašizma" koji njihov saveznik Amerika ne može da kontroliše.

Izvor: B92

Utorak, 05.08.2014.

19:08

Default images

"Mislim da je, u ovom momentu ljudske istorije, na pomolu nova i užasna forma fašizma sa znatnom silom", naveo je Kastro u kolumni u listu Granma pod nazivom "Palestinski holokaust u Gazi".

Kastrov članak je objavljen u vreme kada je na snagu stupilo 72-časovno primirje, navela je agencija AFP.

"Zašto vlada te zemlje (Izrael) misli da će svet ostati ravnodušan na ovaj jezivi genocid koji se danas čini nad palestinskim narodom" naveo je Kastro (87), koji je 2006. godine predao vlast bratu Raulu.

Kastro smatra da postoje činjenice koje odražavaju "skoro potpunu nesposobnost SAD da se suoče sa trenutnim svetskim problemima".

Kuba je diplomatske odnose sa Izraelom prekinula 1973. godine posle Jomkipurskog rata, odnosno arapsko-izraelskog rata, koji je počeo na jevrejski praznik Jom Kipur.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: