Pregovarački tim Izraela u Kairu

Izrael je da danas popodne poslao pregovarački tim u Kairo na indirektne pregovore sa Palestincima, u cilju da se postigne dugotrajno primirje.

Izvor: B92

Utorak, 05.08.2014.

18:42

Default images

Izrael je prethodno rekao da će čekati i videti da li se Hamas drži prekida vatre, koji je započeo jutros u 8 sati po lokalnom vremenu, pre nego što pošalje delegaciju da se uključi u pregovore koji su do sada izbegavani.

"Delegati su otišli pre nešto manje od sata. Verujem da su već stigli u Egipat", rekao je jedan neimenovani izraelski zvaničnik Rojtersu.

Ne isključuje se, međutim, mogućnost da prekid vatre bude narušen, kao što se to već dešavalo i dve strane su se međusobno osuđivale za kršenje.

Izraelska javnost je dobila instrukcije da bude na oprezu. Izraelska strana ističe da je prekid vatre bezuslovan i da je prihvaćen nakon što je završeno uništavanje tunela, prokopanih ispod granice za napade na Izraelce.

Palestinska delegacija, koja je već u Kairu, predstavila je svoje zahteve u nedelju, a kasno sinoć je objavljeno da je dogovor o primirju postignut.

Lista palestinskih zahteva za trajnije primirje je duga, a uključuje ukidanje blokade pojasa Gaze uz otvaranje svih graničnih prelaza.

Takođe se traže međunarodne garancije da će se Izrael uzdržati od pokretanja vojnih napada i pomoć međunarodne zajednice u izgradnji pojasa Gaze.

Prve procene pokazuju da bi obnova mogla potrajati godinama, pa čak i tri decenije, imajući u vidu obim razaranja, presečen dovod struje i vode i da je šteta oko 6 milijardi dolara.

Palestinci, takođe, zahtevaju da imaju aerodrom i luku, uz slobodan prolaz izemđu dve teritorije koje razdvaja Izrael - pojasa Gaze i Zapadne obale. Izraelski zvaničnici su odbacili tu listu zahteva nedavno, oznacičši je "potpuno nerealističnom".

Portparol izraelske vlade Mark Regev rekao je da je za Izrael važna demilitarizacija pojasa Gaze, jer ne želi da se sukob ponovi za 6 meseci ili godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: