Obolela misionarka na lečenju u SAD

Američka humanitarna radnica obolela od ebole, Nensi Rajtbol, avionom prebačena iz Liberije u SAD, gde će lekari pratiti njeno stanje.

Izvor: B92

Utorak, 05.08.2014.

16:48

Default images

Ona je pristala da primi eksperimentalni lek, koji dosad nije testiran na ljudima.

Rajtbol je prebačena avionom, specijalno opremljenim za prevoz infektivnih bolesnika. Ona je smeštena u Univerzitetsku bolnicu Emori u Atlanti, gde se od vikenda nalazi i njen kolega, doktor Kent Brentli, oboleo od iste bolesti.

Iako bolnica nije želela da saopšti identitet pacijenta, humanitarna grupa "SIM" je saopštila da je u pitanju Nensi Rajtbol (59) i da je njeno stanje ozbiljno, ali stabilno, prenela je agencija AP.

Kent Brentli i Nensi Rajtbol su bili članovi iste misije humanitarnih i zdravstvenih radnika koji su u Liberiji učestvovali u lečenju obolelih od ebole, ali su se i sami zarazili tom smrtonosnom bolešću.

Brentli je radio kao lekar u bolnici u blizini liberijske prestonice Monrovije, dok je Rajtbol bila higijeničarka, čiji je zadatak, izmedju ostalog, bio da vrši dekontaminaciju na ulasku i izlasku iz bolničkog bloka gde se leče oboleli od ebole.

Istovremeno, u bolnicu u Njujorku primljen je pacijent, koji je nedavno boravio u zapadnoj Africi, sa simptomima sličnim eboli.

U toku su ispitivanja, a lekari su saopštili da će za dan-dva biti poznat rezultat.

Prema poslednjim podacima Svetske zdravstvene organizacije, broj umrlih od posledica do sada najrasprostranjenije epidemije ebole porastao je na 887.

Broj žrtava ebole porastao je za 158 u odnosu na poslednji izveštaj SZO, 31. jula. SZO navodi da je od januara u zapadnoj Africi zabeleženo više od 1.600 slučajeva ebole.

Pored za sada najugroženijih zemalja zapadne Afrike - Liberije, Sijera Leonea i Gvineje - dva slučaja ove boleseti zabeležena su u najmnogoljudnijoj afričkoj državi Nigeriji.

Od ebole je umrlo 358 ljudi u Gvineji, 255 u Liberiji, 273 u Sijera Leoneu i jedna osoba u Nigeriji.

Ebola je hemoragična groznica za koju nema leka, ni vakcine, a njeni simptomi su jaka groznica, bolovi u mišićima, povraćanje, dijareja, a u nekim slučajevima otkazivanje pojedinih organa i nezaustavljivo spoljašnje i unutrašnje krvarenje.

Veruje se da su nosioci ebole neke životinje koje se love za hranu, naročito slepi miševi. Medju ljudima ebola se širi dodirom sa telesnim tečnostima obolelog, uključujući znoj, što znači da se može oboleti i od samog dodirivanja zaraženog.

Bolest se prvi put pojavila 1976. godine u DR Kongu i dobila je ime po jednoj tamošnjoj reci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: