Hamas: Netanijahu nije uspeo u Gazi

Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri izjavio da je jedan od glavnih rezultata sukoba s Izraelom "uništenje (izraelske) moći zastrašivanja".

Izvor: B92

Utorak, 05.08.2014.

12:38

Default images

On je dodao da izraelski premijer Benjmain Netanijahu nije uspeo u Gazi.

"Palestinski narod ima sada poverenja u svoju sposobnost da bude čvrst i da se bori," istakao je on nakon što je jutros započeo trodnevni prekid vatre u jednomesečnom nasilju, koga se već pet sati predržavaju obe strane.

Izraelska vojska je završila uništavanje 32 tunela prokopanih ispod granice izmedju Gaze i Izraela za napade na Izraelce, javljaju izraelski mediji, pozivajući se na saopštenja armije. Premijer Benjamin Netanijahu pohvalio je vojsku i bezbednosnu službu Šin bet za upešno okončanje te misije tokom ofanzive Zaštitna ivica.

" Bila je to kompleksna operacija, koja je učinila vojnike herojima pod teškim borbenim uslovima, " naveo je Netanijahu u saopštenju.

" Kao što sam rekao na početku ofanzive nema stoprocentne garancije za uspeh ali mi smo učinili sve što smo mogli da postignemo cilj," istakao je izraelski premijer.

Netanijahuovoj izjavi prethodila je potvrda vojske da su se sve izraelske kopnene snage povukle iz Gaze i da zauzimaju defanzivne pozicije uz granicu, što razlikuje ovaj prekid vatre od prethodnih koji su doživeli krah. Vojni izvori na koje se poziva izraelska štampa navode da će snage ostati u pripravnosti i sačekati da vide šta se dešava na terenu i na osnovu toga delovati.

" U slučaju neprijateljske vatre mi ćemo odgovoriti. To su naredbe date snagama", rekao je izvor na koji se poziva " Dzeruzalem spot". Armija je mobilisala 82.000 rezervista tokom sukoba.

U medjuvremenu su zvaničnici Hamsaa izjavili za libanski list "Al Akbar" povezan s Hezbolahom da uprkos tome što vojno krilo organizacije obavezuje prekid vatre,ono se neće plašiti da odgovori na svako ubacivanje ili kopnenu operaciju, čak i ako to zahteva operisanje i preko granice.

Zvaničnik Hamasa Ismail Radvan reko je da je ta islamistička organizacija pristala na prekid vatre pod uslovom da prestanu " sve forme agresije u pojasu Gaze i druga strana ispuni sve njene uslove",a to su povlačenje snaga i zaustavljanje vazdušnih napada. Pomenuto je takodje otvaranje graničnih prelaza što će biti tema pregovora o trajnijem primirju, koji će se, kako se očekuje, voditi indirektno u Kairu, ako se pregovaračima priključi i delegacija Izraela.

U ofanzivi je poginulo bezmalo 1.900 Palestinaca, ali ti podaci nisu konačni jer je samo danas prepodne iz ruusveina izvučeno 38 tela. Na izraelskoj strani ubijeno je 64 vojnika i troje civila od početka ofanzive 8. jula, čiji je cilj prevenstveno bio zaustavljanje prekograničog raketiranja.

Ofanziva je devet dana kasnije prerasla u kopnenu da se unište tuneli. Izrael tvrdi da je pogodio 4.800 meta tokom sukoba i da su polovina poginulih u Gazi militanti, dok palestinska strana i UN navode da su većinom civili. Osim gubitka života rat je obe strane koštao puno ekonomski i Gaza se suočava sa stetom u visni od 6 milijaardi dolara.

Po nekim procenama UN obnova Gaze mogla bi da traje čak tri decenije. Izrale je izgubio stotine miliona dolara od tuzrima i drugih privrednih grana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: