Prvi minuti primirja i prve žrtve

Samo nekoliko minuta nakon što je započelo sedmočasovno primirje u Gazi, ubijeno je dete i trideset ljudi ranjeno u napadu na izbeglički logor Šati.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 04.08.2014.

07:05

Default images

Očevici navode da se radi o izraelskom vazdušnom udaru ali izraelska armija nije još ništa komentarisala, samo je rekla da se istražuje incident.

To je odraz osetljivosti primirja, navodi AFP i podseća da je Izrael najavio primirje nakon oštrih medjunarodnih osuda napada kraj škole UN u nedelju, u kome je ubijeno 10 ljudi, medju njima izbeglice koje su se tamo sklonile od nasilja.

Medjutim, Hamas, koji de fakto vlada Gazom, upozorio je ranije ljude da budu izuzetno oprezni kada izlaze napolje. Portaparol Hamasa Sami Abu Zuhri izrazio je sumnju u izraelske namere, istakavši da je cilj prekida vatre da se skrene pažnja sa masakra Palestinaca.

Primirje se neće odnositi na grad Rafa, u južnom delu Gaze, gde izraelske snage još dejstvuju, saopštilo je izraelsko ministastvo odbrane, preneo je Rojters.

Takodje je rekla da stanovnici dva sela istočno od Kan Junisa na jugu mogu da se vrate kući, što je još jedan znak da se vojska povlači i da je povlačenje unilateralno.

Upozorono je medjutim da će se odgovoriti na svaki pokušaj da se eksploatiše primirje napadima na izraelske civile ili vojnike.

Deset Paletinaca ubijeno je jutros u izraelskom vazdušnom napadu u pojasu Gaze, saopštila je palestinska služba hitne pomoći.

Pet osoba ubijeno je u Džabaliji, na severu pojasa Gaze, četiri u gradu Gazi, a jedno dete u Rafi, na jugu te teritorije.

Prema podacima palestinske strane, tokom četiri nedelje sukoba izmedju izraelske vojske i Hamasa poginulo je 1.822 Palestinaca.

Od 8. jula, kada je počela izraelska ofanziva, vojska Izraela je izvela 4.686 napada na pojas Gaze.

U istom periodu, Palestinci su ispalili 2.569 raketa na izraelske ciljeve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: