Ziloti uče decu da rukuju oružjem

Ziloti pod nazivom Srpska istinska pravoslavna crkva organizovali su kamp na Kučajskim planinama u kojem su decu obučavali da pucaju iz oružja.

Izvor: B92, Danas

Ponedeljak, 04.08.2014.

16:15

Default images

Mališani su polaznici Svetolazarevog pravoslavnog kampa, koji je sredinom jula na Kučajskim planinama iznad Despotovca organizovao zilotski red samozvane Srpske istinske pravoslavne crkve.

Policija će ispitati slučaj dece koja su sredinom jula u okviru „"vetolazarevog pravoslavnog omladinskog kampa“, između ostalog, vežbala pucanje iz replika automatskih pušaka, rekao je za Danas direktor policije Milorad Veljović.

Da napomeneno, deca, od kojih su neka mlađa od deset godina, u ovom kampu pucaju iz replike ruskog kalašnjikova.

Obuka traje deset dana, tokom kojih deca, u prisustvu instruktora, borave u pećinama i šatorima.

SIPC je naziv za nekanonsku i nepriznatu pravoslavnu crkvu koja od 1995. deluje u Srbiji.

Prvi čovek ove nepriznate crkve je Nemanja Stanković, odnosno kako sam sebe zove episkop Akakije. On kaže da u kampu koriste replike oružja.

"Ja ću vam reći da od tih 10 dana i svih mogućih aktivnosti od igre i zabave, sportskih aktivnosti, planinarenja... streljaštvo je bilo samo jedan dan tokom celog kampa. I mislim da je cela ta priča oko oružja u kampu i zloupotreba dece u vezi sa tim apsolutno preuveličana", kaže Akakije.

Episkop Akakije dodaje da se u kampu deca kroz veronauku uče istoriji srpskog naroda.

Verski analitičar Živica Tucić kaže da nijedna politička partija, sportski klub, a kamoli verska zajednica ne sme da ima bilo kakav vojni kamp. Tim pre što hrišćanstvo nije ratoborna religija.

"Crkva se bori za državu, za narod molitvom i usmerava ljude da se spasavaju po njenom učenju da stignu do carstva nebeskog. Znači ovi zemaljski ciljevi koji se ostvaruju puškama, tenkovima, avionima, to ne sme da je u centru ma koje organizacije. Monopol nad vojnim sredstvima, nad vojnom obukom, može da ima samo država", rekao je verski analitičar Živica Tucić.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije kaže da ovim kampom treba da se pozabavi država.

"Skandalozan je način na koji militarizuju najmlađe, kako ih zloupotrebljavaju i dovode u zabludu. To nema veze s pravoslavljem, Hristom i jevanđeljem, pa pozivamo organe reda da ispitaju uslove u kojima deluje ova samozvana grupa, koja se lažno predstavlja", kaže mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Deca se u kampu igraju raznih srednjovekovnih rituala i simuliraju ratovanje s vernim kopijama kalašnjikova, s noževima i sekirama.

Na sajtu SIPC piše da je omladini potrebna pomoć u otporu protiv militantnog sekularizma i liberalizma, denacionalizacije svesti i dehristijanizacije duše i da obnova i opstanak srpskog naroda zavise od rada s našom omladinom.

Roditelji za odlazak svoje dece u ovaj kamp treba da plate od 30 do 50 evra, ali oni koji nemaju novca mogu da dođu besplatno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

170 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: