EU: Krvoproliće mora prestati

Evropska unija pozvala je danas Izrael i Hamas da "momentalno" prekinu neprijateljstva u pojasu Gaze, osudivši veliki gubitak života u sukobu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 03.08.2014.

17:33

Default images

"Krvoproliće mora prestati", navedeno je u saopštenju EU i predsednika Evropske komisije, u ime bloka od 28 zemalja.

"Osuđujemo užasan gubitak života, uključujući nevine žene i decu", navedeno da je u saopštenju u kome se osuđuje "nepodnošljivo nasilje" koje trpe stanovnici Gaze pod izraelskim bombardovanjem.

U saopštenju se, takođe, raketna vatra Hamasa označava kao neprihvatljiva pretnja izraelskim građanima, ali se navodi da "legitimna odbrana mora održati proporcionalnost", preneo je Rojters.

Broj mrtvih u izraelskoj ofanzivi započetoj 8. jula dostigao je 1.766, kako navode medicinski zvaničnici u Gazi. UN navode da su više od 80 procenata tog broja civili, uključujući 329 dece.

Na drugoj strani ubijeno je 66 Izraelaca, među kojima 64 vojnika i većina njih je poginula u sukobima na jugu pojasa Gaze posle početka izraelske kopnene ofanzive 17. jula.

U saopštenju EU se takođe navodi da se na osnovu ranijih ciklusa nasilja zna da postoje ograničenja u odnosu na to šta vojne operacije mogu da postignu.

Ujedno se poziva na rešenje do koga bi se došlo pregovorima i čiji bi rezultat bile dve miroljubive države - Izrael i Palestina - koje bi živele jedna pored druge i EU je spremna da aktivno podržava pregovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: