Izrael prisluškivao Kerija?

Izraelski obaveštajci prisluškivali razgovore Džona Kerija, dok je pokušavao da posreduje između Izraela i Palestinske uprave, piše nemački "Špigl".

Izvor: B92

Nedelja, 03.08.2014.

16:08

Default images

Taj izveštaj je potvrdilo nekoliko izvora u obaveštajnoj zajednici, kako je naveo taj list, a prenose izraelski mediji, državni sekretar SAD je koristio obične telefone, kao i one šifrovane telefonske linije i ti šifrovani razgovori su prišluskivani preko satelita.

Vlada u Jerusalimu je koristila informacije iz Kerijevih razgovora u svojim pregovorima, piše dalje nemački list.

Stejt department SAD i Izrael su odbili da bilo sta komentarišu.

Pregovori kojima su posredovale SAD čitavih devet meseci doživeli su krah krajem aprila.

Izrael ih je zapravo suspendovao, nakon što je sekularni Fatah palestinskog predsednika Mahumda Abasa sklopio pakt o pomirenju s rivalskim islamističkim Hamasom, koji izraelska strana smtra terorističkom organizacijom.

U maju je američki magazin "Njuzvik" objavio da su izraelske obaveštajne operacije u SAD bez rivala i neprimetne, kao i da se nadgledaju i visoki zvaničnici Bele kuće. Izraelski politički establišment je oštro reagovao na takve optužbe.

Izraelski ministar Juval Stajnic, zadužen za obaveštajne poslove, tim povodom je izjavio da neko pokušava maliciziono i namerno da nanese štetu odnosima izmedju Izraela i SAD.

Stajnic je odbacio izveštaj "Njuzvika", istakavšsi da nema osnove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: