"Britanija uznemirena zbog Gaze"

Šef britanske diplomatije Filip Hamond zahtevao bezuslovan prekid vatre kako bi se rešila "nepodnošljiva" situacija u Gazi.

Izvor: B92

Nedelja, 03.08.2014.

13:10

Default images

On je naglasio da je britanska javnost "duboko uznemirena".

Hamond, koji je prošlog meseca zamenio Vilijama Hejga, rekao je za "Sandej telegraf" da ubijanje mora prestati. On je već ranije rekao da je ozbiljno zabrinut zbog broja civilnih žrtava u izraelskoj vojnoj operaciji u Gazi.

"Britanska javnost ima jak osećaj da je situacija civilnog stanovništva u Gazi nepodnošljiva i da se tome moramo pozabaviti i mi s s njima slažemo," rekao je ministar.

On je precizirao da se britanska javnost oseća duboko uznemirenom zbog onoga što vidi na televizijskim ekranima.

Taj bivši ministar odbrane je rekao da shvata zabrinutost obe zaraćene strane, Hamasa i Izraela, ali je insistirao da im ne može biti dozvoljeno da stoje na putu humanitarnog prekida vatre.

"Moramo zaustaviti ubijanje," rekao je on.

Izraelski vojni portparol izjavio je ranije za AFP da je počelo povlačenje nekih kopnenih snaga iz Gaze, a da se ostale razmeštaju ali da će se operacije protiv Hamasa nastaviti.

On je to rekao nakon sto je izraelska armija sinoć prvi put nagovestila da se završava bar deo operacije u kojoj je, prema najnovijim informacijama, poginulo više od 1.740 ljudi u Gazi.

Kabinet britanskog premijera Dejvida Kameruna osudio je u subotu lidera opozicije iz Laburistčke partije Elija Milibanda da se "igra politike" nakon što je on kritikovao Kameronovo "ćutanje" o izraelskim akcijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: