Linta: HR da ne slavi "Oluju"

Miodrag Linta apelovao na međunarodnu zajednicu da zatraži od Hrvatske da prestane da slavi vojnu operaciju "Oluja" i da kazni počinioce zločina protiv Srba.

Izvor: B92

Nedelja, 03.08.2014.

10:10

Default images

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica je u saopštenju za javnost istakao da 19 godina posle akcije hrvatske vojske "Oluja" i završetka rata na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine ne postoji iskrena spremnost hrvatske strane da se procesuiraju ratni zločini protiv srpskog naroda.

"To potvrdjuje činjenica da u 2013. nije pokrenuta nijedna istraga niti je podignuta nijedna optužnica protiv pripadnika hrvatske vojske ili policije kako stoji u izveštaju hrvatskih nevladinih organizacija za ljudska prava", naglasio je Linta

Kako je ocenio u hrvatskom društvu postoji odbojnost prema prihvatanju činjenice da su postojale i srpske žrtve, kao i da ostaju otvorena pitanja obeštećenja porodicama žrtava i visokoh parničnih troškova za Srbe koji su izgubili sudske postupke pred hrvatskim pravosudjem.

Linta je apelovao na predstavnike Sjedinjenih Američkih Države, Evropske unije, OEBS-a i Saveta Evrope da zatraže od Hrvatske da prestane da slavi "Oluju", da kazni počinioce zločina, da naredi plaćanje naknade štete žrtvama, da obezbedi uslove za održiv povratak proteranih Srba i poštuje njihova ljudska i gradjanska prava.

"Operacija 'Oluja' nije oslobodilačka akcija već udruženi zločinački poduhvat čiji je glavni cilj bio proterivanje Srba sa svojih vekovnih područja. Posle te akcije došlo je do masovnog ubistva srpskih civila, pljačke i paljenja srpske imovine, sprečavanja povrataka Srba i naseljavanja Hrvata. Počinioci ratnih zločina nisu nadjeni, a još manje kažnjeni, a ubijeni nisu priznati kao žrtve rata i nema sećanja na njih", rekao je on.

On je proterane Srbe i sve druge gradjane pozvao da prisustvuju parastosu povodom 19. godišnjice stradanja Srba u akciji "Oluja", koji će biti održan sutra, u ponedeljak 4. avgusta, u crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu.

Nakon parastosa delegacija Koalicije udruženja izbeglica će u Tašmajdanskom parku položiti venac na spomen ploču stradalim Srbima u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, navodi se u saopštenju te organizacije.

Jutarnji: Hrvatska desnica politizuje proslavu Oluje

Sudeći prema najavama desničarskih krugova, ove godine bi obeležavanje 19 godina od vojno policijske akcije Oluja moglo biti gore po hrvatski državni vrh od prošlogodišnjeg, kada je premijer Zoran Milanović u Kninu izviždan, piše zagrebački "Jutarnji list".

Na sutrašnji dan navršava se 19 godina od početka hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" u kojoj je, prema podacima dokumentacionog centra "Veritas", poginulo i nestalo 1.853 Srba a proterano najmanje 220. 000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine.

"Jutarnji" navodi da se postavlja pitanje da li će na proslavu ove godine doći omiljeni hrvatski general Ante Gotovine, koji je u Hagu, kao i general Mladen Markač, najpre osudjen a potom oslobodjen optužnice za zločine u Oluji.

Po dolasku iz Haga Gotovina je razvio biznis sa uzgajanjem tuna.

"Doći ću u Knin ako mi to obaveze dopuste. Leto je, vreme kada je posao s tunom najintenzivniji i ne znam kakvo će biti more. Neće svet stati ako ne dodjem", rekao je Gotovina, a zagrebački dnevnik zaključuje da je on na taj način pokušao da stavi tačku na političke strasti uoči obeležavanje ove godišnjice.

Desničarski krugovi, dodaje se, prete da bi se predstavnicima vlade mogao ponoviti Vukovar kada su premijer i predsednik Ivo Josipović bili sprečeni da dodju do spomen parka.

"Ove bi godine, prema najavama iz desničarskih krugova, moglo biti i gore - premijeru i ostatku vladinih izaslanika prete da će ih, baš kao i u Vukovaru, blokirati i naterati da hodaju na začelju kolone. Čini se da generali ne žele da učestvuju u tom političkom igrokazu", piše "Jutarnji".

General Markač bi, navodi list, voleo da dodje na proslavu, ali još uvek nije siguran hoće li mu to dozvoliti zdravstvena situacija, dok njegov kolega Ivan Čermak neće učestvovati na proslavi u Kninu jer, kako kaže, zauzet je poslovnim obavezama, a i ne želi da učestvuje u političkoj igri koja se otvorila oko Oluje.

"Pročitao sam najave da će blokirati vladu, staviti je na začelje kolone, a to stvarno nikome ne treba. Mislim da govorim u ime sve trojice kada kažem da hrvatski generali odbijaju da u tome učestvuju", rekao je Čermak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: