"Svom neophodnom silom na Hamas"

Nastavićemo operacije protiv Hamasa onoliko dugo koliko treba i uz svu neohodnu silu, izjavio izraelski premijer Bendžamin Netanijahu.

Izvor: B92

Subota, 02.08.2014.

22:55

Default images

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je večeras da će izraelska vojska nastaviti operacije protiv palestinskog Hamasa u pojasu Gaze "onoliko dugo koliko bude potrebno" i "uz svu neophodnu silu".

"Obećavamo od početka povratak mira za sve građane Izraela i nastavićemo da delujemo dok ne postignemo taj cilj. To će trajati onoliko koliko bude potrebno i angažovaćemo svu neophodnu silu", rekao je Netanjahu novinarima u Tel Avivu.

"Operacije će se nastaviti, vojska će nastaviti svim silama da obavlja svoje misije u cilju povratka mira, bezbednosti za sve građane Izraela, nanoseću štetu terorističkoj infrastrukturi", kazao je premijer.

On je rekao i da izraelska vojska trenutno sprovodi neutralizaciju tunela Gaze koji su Hamasu omogućili da "ubije veliki broj građana izvodeći simultane napade".

"A kada ta akcija bude završena, vojska će se pripremiti da nastavi operacije kojima će jedini cilj biti naša bezbednost", dodao je Netanjahu, ne navodeći detalje tih operacija.

"Želim da ispunim ciljeve koje smo zacrtali, bilo vojnim, bilo diplomatskim putem - što bih više voleo, ili kombinacijom ta dva načina. Jasno je da bih se radije opredelio za diplomatsko rešenje, ali ako nam ne dozvole izbor, upotrebićemo sva sredstva kojima raspolažemo", rekao je Netanjahu.

Hamas je takođe saopštio da će nastaviti da se bori protiv Izraela sve dok ne ostvari svoje ciljeve.

Fond UN za decu (UNICEF) saopštio je danas da je 296 dece i mladih Palestinaca ubijeno u pojasu Gaze od početka izraelske ofanzive.

"Deca predstavljaju 30 odsto civilnih žrtava", naveo je UNICEF, uz bojazan da će taj broj da raste.

Braneći se od kritika međunarodne zajednice, Izrael tvrdi da je Hamas odgovoran za smrt palestinskih civila, jer, kako navodi, koristi stanovništvo kao živi štit.

To, u intervjuu za B92, tvrdi i izraelski ambasador u Beogradu Jozef Levi.

Tel Aviv je saopštio da skoro polovinu palestinskih žrtava u pojasu Gaze predstavljaju pripadnici Hamasa. S druge strane čuje se da su žrtve uglavnom civili.

Kabinet odbrane Izraela odlučio je ranije danas da ne šalje nikoga na pregovore o novom primirju u Kairu, zbog nedavne otmice izraelskog vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: