Deo vojske se povukao iz Gaze

Izrael neće učestvovati u mirovnim pregovorima sa Hamasom, ali planira da smanji intenzitet operacija u pojasu Gaze, nagovestili su zvaničnici.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 02.08.2014.

20:18

Default images

Izrael neće učestvovati u indirektnim pregovorima s Hamasom o prekidu vatre u pojasu Gaze i umesto toga planira da smanji intenzitet operacija u pojasu Gaze na osnovu svojih uslova, nagovestili su večeras izraelski zvaničnici i mediji.

Ministar Juval Stajnic potvrdio je da delegacija ne ide u Kairo na pregovore. On je ponovio da je Hamas više puta prekršio ranije prekide vatre i da je to navelo Izrael" na zaključak da s tom organizacijom nema svrhe razgovarati" ni o kakvom sporazumu.

Izraelski mediji su izvestili da se deo snaga već povukao unutar pojasa Gaze, a deo i preko granice.

Deo izraelskih vojnih snaga povukao su se na nekoliko stotina metara od granice unutar pojasa Gaze, a neke su prešle granicu i razmestile se unutar Izraela, javio je večeras izraelski list "Haarec" u onlajn izdanju.

Snage koje su ostale uništavaju preostale tunele Hamasa prokopane ispod granice.

Isti list navodi da će u naredna 24 sata izraelska vojska saopštiti da su svi tuneli za koje se zna uništeni.

Tada će, kako armija veruje, misija uništenja tunela za napade, biti završena.

Znalo se za 31 tunel pre početka operacije, a dodatni su pronađeni tokom kopnene ofanzive započete 17. jula.

Nakon uništenja tunela izraelska vojska namerava da povuče vojnike i da ih razmesti nekoliko stotina metara pred graničnom ogradom unutar Gaze. Deo vojske će se povući preko granice.

Očekuje se da će izraelski premijer Benjamin Netanijahu u večerašnjem obraćanju naciji najaviti šta će se zapravo događati, nakon što je izraelska ofanziva nastavljena 26. dan zaredom.

Fond UN za decu (UNICEF) saopštio je danas da je 296 dece i mladih Palestinaca ubijeno u pojasu Gaze od početka izraelske ofanzive.

"Deca predstavljaju 30 odsto civilnih žrtava", naveo je UNICEF, uz bojazan da će taj broj da raste.

Braneći se od kritika međunarodne zajednice, Izrael tvrdi da je Hamas odgovoran za smrt palestinskih civila, jer, kako navodi, koristi stanovništvo kao živi štit.

To, u intervjuu za B92, tvrdi i izraelski ambasador u Beogradu Jozef Levi.

Tel Aviv je saopštio da skoro polovinu palestinskih žrtava u pojasu Gaze predstavljaju pripadnici Hamasa. S druge strane čuje se da su žrtve uglavnom civili.

Kabinet odbrane Izraela odlučio je ranije danas da ne šalje nikoga na pregovore o novom primirju u Kairu, zbog nedavne otmice izraelskog vojnika.


Familija vojnika tvrdi da je živ, i traži od Izraelskih odbrabenih snaga da ga ne ostave na milost i nemilost Hamasu, prenose izraelski mediji.

Protesti u Francuskoj

Foto: Beta/AP
Na hiljade ljudi je izašlo danas na ulice u više francuskih gradova u znak protesta zbog izraelske ofanzive u pojasu Gaze.

"Izrael ubica, Oland partner u zločinu", skandirali su učesnici protesta u Parizu. Medju gradovima u kojima je došlo do demonstracija podrške Palestincima su i Marsej, Lion i Lil, prenosi AFP.

"Ovde smo da bismo izrazili punu podršku palestinskom otporu i osudili ovu sramotnu vladu (francuskog predsednika Fransoa Olanda) zbog podrške izraelskim stavovima", rekao je u obraćanju masi u Parizu Omar Alsumi iz Pokreta palestinaske omladine.

U Parizu se već nedeljama odvijaju propalestinski protesti, tokom kojih ponekad dolazi do sukoba i hapšenja. Pale se izraleske zastave, a na meti su povremeno i sinagoge, što izaziva optužbe za antisemitizam.

Današnji protesti usledili su u trenutku kada je broj poginulih u Gazi premašio 1.660, dok je humanitarno primirje između Izraelaca i Palestinaca pretrpelo neuspeh.

Ovaj konflikt izaziva burne reakcije u Francuskoj, budući da u njoj obitavaju najveće zajednice Muslimana i Jevreja u EU. Muslimana ima oko pet miliona, a Jevreja oko pola miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: