Ban i Obama: Osloboditi vojnika

Ban Ki-mun i Barak Obama zatražili neodložno oslobađanje izraelskog vojnika, zarobljenog u pojasu Gaze, osudivši Hamasovo kršenje prekida vatre.

Izvor: Tanjug

Petak, 01.08.2014.

19:43

Default images

"Generalni sekretar UN zahteva neodložno i bezuslovno oslobađanje zarobljenog vojnika", navodi se u saopštenju Banovog portparola.

U saopštenju se ističe da je Ban "šokiran i duboko razočaran ovakvim razvojem situacije i zabrinut zbog obnovoljenih izraelskih napada na pojas Gaze".

Ban je pozvao obe strane da budu maksimalno uzdržane i poštuju dogovoreni humanitarni prekid vatre od 72 sata, prenele su agencije.

Humanitarni prekid vatre Izraela i Hamasa počeo je jutros u osam sati po lokalnom vremenu i trebalo je da traje 72 sata, a dogovor o prekidu vatre saopštili su sinoć SAD i UN, koji su posredovali u njegovom postizanju.

Prema navodima izraelske vojske, danas su ubijena dva vojnika, a jedan pešadijski oficir zarobljen je tokom sukoba u Gazi.

Broj Palestinaca poginulih u izraelskom granatiranju juga Gaze porastao je na više od 50, a ranjeno 220, saopštili su palestinski medicinski izvori.

I američki predsednik Barak Obama apelovao je na Hamas da pokaže da ozbiljano želi prekid vatre time što će pustiti izraelskog vojnika, za koga je danas javljeno da je zarobljen.

Američki predsednik se založio za bezuslovno i trenutno puštanje izraelskog vojnika, prenosi AP.

Obama ističe da će biti teško ponovo uspostaviti prekid vatre izmedju Hamasa i Izraela koji je danas propao, ali da će SAD nastaviti da rade na tome.

Američki predsednik napominje da je Izrael poštovao svoje obaveze na osnovu prekida vatre, ali da je on bio prekršen.

Obama ipak napominje da želi da se učini sve što je moguće kako bi palestiniski civili prestali da ginu.

On je još jednom naglasio kako "Izrael ima pravo da se brani", dodajući kako su neodgovorne akcije Hamasa dovele civile u opasnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: