"Radikalni islam u institucijama"

Radikalni islam ušao je u sve institucije vlasti BiH, a poslednja faza biće političko organizovanje, kaže zamenik predsedavajućeg Saveta ministara BiH Špirić.

Izvor: B92

Petak, 01.08.2014.

19:56

Default images

Nikola Špirić je "gotovo siguran" da će preuređenje arapskog sveta pod uticajem radikalnog islama zakačiti i BiH

Špirić je rekao da već duže vreme upozorava na opasnost od radikalnog islama i vehabizma ali da, nažalost, najčešće nije bio shvaćen ili se tome davala neka neozbiljna konotacija.

"Želim da upozorim da su oni već ovladali sistemom u BiH, da je radikalni islam već ušao u sve institucije vlasti, a poslednja faza biće političko organizovanje. Verujem da će se već na narednim izborima pojaviti kao organizovana politička partija", istakao je on za RTRS.

On kaže i da nije siguran da će u tome dobro proći Bošnjaci-muslimani u BiH, a pogotovo oni koji to nisu.

Špirić, koji je ministar finansija i trezora BiH, u narednih 10 godina ne vidi da ta zemlja ima perspektivu.

"U regionu mnoge stvari još nisu rešene i zato je BiH i dalje poligon za projekte koji dolaze van nje", ocenio je.

"BiH je zemlja koju je zarobio globalni koncept. Kada taj koncept uredi svet okolo, onda će, verovatno, ponuditi rešenje i za BiH", smatra on.

Špirić je mišljenja i da je pomalo zakasnela reakcija Međunarodne krizne grupe koja u svom poslednjem izveštaju navodi da bi BiH trebalo organizovati kao tri entiteta.

"Mislim da je bolje bilo da se ide sa tezom unije tri republike i to bi Sarajevo trebalo oberučke da prihvati da bi spasilo BiH. Bojim se da će već za tri godine Međunarodna krizna grupa konstatovati da`mačka i miš ne mogu da stanuju zajedno i da je mirno razdruženje jedino rešenje", zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: