Ko čeka Vučića i Tačija?

Vlade članica EU predložile su kandidate za funkcije u EK, a prestižno mesto novog šefa evropske diplomatije kandidature žele Italija, Poljska i Bugarska.

Izvor: B92

Petak, 01.08.2014.

09:29

Default images

Naslednika visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednosti Ketrin Ešton verovatno čeka i uloga posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.

Poljska je predložila šefa diplomatije Radoslava Šikorskog, Italija njegovu koleginicu Federiku Mogerini, a Bugarska dosadašnju evropsku komesarku za međunarodnu saradnju i humanitarna pitanja Kristalinu Georgijevu.

Italijanska vlada zvanično je danas kandidovala Federiku Mogerini za funkciju visokog predstavnika za spoljnu politiku i potredsednika Evropske komisije.

"Želim da vas obavestim da je italijanska vlada kandidovala aktuelnu ministarku spoljnih poslova za visokog predstavnika i potpredsednika Evropske komisije", napisao je italijanski premijer Mateo Renci u pismu upućenom kandidatu za predsednika Komisije Žan Klod Junkeru.

Neizvesnost prati sve tri kandidature pa tako analitičari ocenjuju da kandidatura Šikorskog za šefa evropske diplomatije može da bude i jedan od način da se Poljska izbori da dobije i neko drugo prestižno mesto poput nekog od ekonomskog resora.

Mogerinijeva, osim podrške svoje zemlje, koja je 1. jula preuzela šestomesečno predsedavanje EU, može da računa i na podršku Francuske, kako je ranije najavio predsednik Fransoa Oland.

Georgijevu je podržao odlazeći bugarski premijer Plamen Orešarski, ali budući da je njegova vlada podnela 23. jula ostavku, konačnu odluku o njenoj kandidaturi doneće tehnička vlada u Sofiji.

Inače, ona je zbog katastrofalnih majskih poplava u Srbiji dobro poznata ovdašnjoj javnosti i visokim državnim funkcionerima.

Mnoge članice Unije su, kako je bilo i predvidjeno, do kraja jula predložile svoje kandidate novom predsedniku EK Žan-Klod Junkeru.

U većini slučajeva, medjutim, nije navedeno za koja komesarka mesta su istaknute kandidature.

Agencija Rojters podseća da su najinteresantnija mesta oko kojih se koplja lome ona koja se tiču ekonomije, trgovine, energetike, unutrašnjeg tržišta, kompeticije.

Evropski lideri će na samitu 30. avgusta doneti odluku o budućim komesarima.

"Žene imaju veće šanse od Šikorskog"

Foto: Beta, AP
Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski zvanično je kandidat Poljske za funkciju visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

"Funkcija visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost je prioritet", potvrdio je državni sekretar u kancelariji poljske vlade Pavel Graš nezvanične vesti da je Poljska poslala taj predlog u Brisel do kraja jula, kako je zahtevao novi šef Evropske komisije Žan Klod Junker.

"Šikorski je po mišljenju poljske opozicione desnice suviše mekan prema Rusiji, a prema političarima Unije suviše oštar. Prema oceni svih kompetentan. Znači baš kako treba", oglasio se sinoć i poljski premijer Donald Tusk na Tviteru.

Analitičari, međutim procenjuju da šanse da Poljska za Šikorskog dobije baš funkciju naslednika Ketrin Ešton nisu velike zbog komplikovanih dogovora oko balansa glavnih frakcija u Evropskom parlamentu a šefa EK je delegirala desnica. Takođe, EK nastoji da u njoj bude više žena a do sada su kao svoje zvanične kandidate žene prijavili samo Češka i Švedska.

"Šikorski ima samo dve mane - nije socijalista i nije žena", kazao je premijer Tusk na prošlom samitu kada šefovi država i vlada EU nisu uspeli da se dogovore oko podele najviših funkcija.

Komentatori ne isključuju da je kandidatura Šikorskog samo deo napora Poljske da dobije neki od resora koji su za nju važniji od evropske diplomatije i da Poljak dobije funkciju komesara za energetiku, unutrašnje tržište ili konkurenciju.

Pominju se imena iskusnih poljskih političara, kao što je, recimo nekadašnja evrokomesarka za regionalni razvoj Danuta Hibner, dosadašnji evrokomesar za budžet Januš Levandovski ili bivši poljski ministar finansija Jacek Rostovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: